27.6.2024. 8:01
0
O'Brien u Kongresu SAD o BiH: Nema podrške za Dodikove aktivnosti niti disoluciju BiH
U zgradi Kongresa SAD-a održano je saslušanje komiteta za strane poslove donjeg doma ovog zakonodavnog tijela, a pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien odgovorao je na pitanja zastupnice Republikanaca Ann Wagner o situaciji u BiH.

Ona je istakla da je Dejtonski mirovni sporazum konstantno pod napadima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Podsjetila je da su uvedene sankcije Dodiku i njegovim saradnicima i pomagačima ali da se njegove aktivnosti nastavljaju.

O'Brien je u svom izlaganju kazao da je sretan što je bio dio stvaranja Dejtonskog mirovnog sporazuma u smislu uspostavljanja mira. Dodao je da nema podrške za Dodikove aktivnosti kada je riječ o "nezavisnosti RS, razdruživanju ili disoluciji BiH".

O'Brien je u svom odgovoru spomenuo i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za kojeg je rekao da se protivi tome, a da nema podrške ni iz Srbije.

"Srbija znači da njen put ka EU podrazumijeva poštivanje međunarodnih granica, tako i BiH", kazao je.

On je istakao da su sankcije djelotvorne, a da rade blisko sa partnerima iz Evropske unije.

Wagner je pitala kako da se EU pridruži Sjedinjenim Američkim Država, a O'Brien je kazao da je za sankcije EU potreban konsenzus svih članica.

O'Brien je odbacio špekulacije o američkom ambasadoru Michaelu Murphyu te istakao kako radi dobar posao u BiH.

U Washingtonu je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji će imati niz sastanaka sa zvaničnicima State Departmenta. O'Brien je tokom obraćanja kazao kako je već razgovarao sa Komšićem, a objavljena je i fotografija njihovog susreta.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.