25.6.2024. 14:15
0
Venecijanska komisija prihvatila zahtjev Komšića: Etnička pripadnost ne može biti osnov za izbor sudija Ustavnog suda BiH
Venecijanska komisija istakla je u mišljenju po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovina, da etnička pripadnost nikako ne može biti korištena kao osnov za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Također, posebno je istaknuto da etničke kvote ili etnički paritet (2B+2H+2S) se ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer to predstavlja diskriminaciju i podriva integritet Ustavnog suda BiH i u potpunoj je suprotnosti sa evropskim praksama.

Venecijanska komisija navodi i to da profesionalno iskustvo kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH treba biti precizirano na način da kandidati trebaju imati 10 do 15 godina profesionalnog iskustva na poziciji, sudije, profesora ustavnog prava ili advokata.

Venecijanska komisija dalje konstatuje da "težnja ka etničkom paritetu ili istoj etničkoj zastupljenosti” sudaca iz različitih etničkih zajednica zapravo bi uvela sistem etničkih kvota u Ustavnom sudu, što je suprotno slovu i duhu Ustava Bosne i Hercegovine, kako je obrazloženo. Venecijanska komisija stoga to ne može podržati”.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.