17.7.2024. 11:11
1
Oglasili se iz Delegacije EU u BiH nakon skandala u Bratuncu: "Neistinite su tvrdnje da se radi o vojničkom groblju. Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama"
Nakon žestokih reakcija zbog odavanja počasti u Bratuncu na groblju, gdje su ukopavani i vojnici koji su činili zločine, Delegacija EU u BiH se oglasila saopćenjem.

Prenosimo ga u cijelosti:

- Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, zajedno sa diplomatama zemalja članica EU, jučer je odala počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birača u okolini Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine. Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama.

Nedvosmisleno osuđujemo počinioce svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tokom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno utvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući genocid u Srebrenici. 

Tokom rata od 1992. do 1995. godine širom Bosne i Hercegovine ubijen je veliki broj nevinih civilnih žrtava. Važno je sjećati se svih tih žrtava. Svaka od tih žrtava ima svoje najmilije koji čuvaju sjećanje na njih i oplakuju ih. Vijenac je položen njima u spomen. Groblje u Bratuncu na kojem je položen vijenac je mjesno gradsko groblje, gdje su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine. Neistinite su tvrdnje da se radi o vojničkom groblju ili da su tu ukopani isključivo poginuli vojnici.

Jedina namjera sa polaganjem vijenca u Bratuncu nam je bila da iskažemo empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava.

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.