21.7.2024. 16:02
0
Konaković se obratio preko svog Instragram profila i objavio nove detalje spornog sporazuma o MUP-ovima Srbije i RS: Na ovo su Izetbegović i Komšić stavili svoj potpis
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ima potpisan važeći sporazum o policijskoj saradnji s Vladom Republike Srbije, potvrdio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ono što već dva dana diže prašinu u našoj zemlji, a to je najavljeni ulazak pripadnika MUP-a RS u našu zemlju, preciznije u RS u okviru policijske saradnje naše zemlje i Srbije.

Jučer su se povodom toga DF i SDA oštro oglasili protiveći se tome i prebacujući odgovornost na Trojku, dok će ministar Konaković objaviti da su sporazumkoji im to dopušta potpisali upravo oni. Zajedno sa SBiH.

"Sporazum je potpisan i proces ratifikacije završen u 2010. i 2011. U tom sporazumu ima nekoliko veona važnih činjenica koje daju velika prava policijskim strukturama Republike Srbije da zajedno s MUP-om Republike Srpske sarađuju na važnim sigurnosnim procesima i procedurama u BiH", poručio je ministar u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Sporazum je, kaže, ratificiran u vrijeme kada su u Predsjedništvu sjedili i Željko Komšić i Bakir Izetbegović "koji ovih dana zajedno sa svojim stranačkim strukturama brutalno napadaju Trojku za procese za koje su lično odgovorni i koji ne odgovaraju na upite koje smo im ovih dana postavili".

Dodaje da je potpisan i ratificiran u dva mandata Predsjedništva, u jednom je bila struktura SBiH i DF, drugi put DF i SDA uz glasanje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH i u Predstavničkom i Domu naroda.

"Dakle, ovaj ugovor je ratificiran i on po međunarodnom pravu ima čak i veće pravno značenje od samog domaćeg zakonodavstva", jasan je Konaković.

Ističe da ima nekoliko važnih tačaka.

"To je ova koja kaže da u skladu s nacionalnim zakonodavstvom policijski organi sarađuju i MUP RS ima jako široke ovlasti zasnovane na ustavima i zakonima BiH i time mu se daje mogućnost velikog obima saradnje s MUP-om Republike Srbije. Ovdje se govori čak i o zajedničkom obrazovanju, zajedničkom stručnom usavršavanju, predavačima, seminarima, planovima i programima koje će usklađivati policijske strukture u BiH sve redom, one koje to žele, sa policijskim strukturama Vlade i MUP-a Srbije", kaže ministar.

Navodi se, dodaje, da će se sarađivati u provođenju policijskih mjera uz međusobnu kadrovsku, materijalnu, organizacijsku podršku, a po potrebi će formirati i zajedničke timove.

"Dakle, na ovakav dokument s ovim tačkama svoj paraf i Komšić i Izetbegović koji ovih dana galame, kao što su galamili u protekli nekoliko mjeseci otkad su izgubili vlast više puta", akcentira Konaković.

Ističe da postoji dio koji kaže da nadležni organi, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, mogu upotrijebiti i prikrivene istražitelje, što znači da MUP RS može angažirati prikrivene istražitelje iz MUP-a Srbije i da ti istražitelji po zakonu koji je potisan i ratificiran rade na prostoru cijele BiH te da formalno istražitelj iz Srbije može vršljati po nekom od naših predmeta po cijeloj BiH i raditi ono to su mu ovim međunarodnim sporazumom omogućili SDA, DF i SBiH.

"Tačno je da je kontakt-tačka za realizaciju ovog sporazuma Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, ona ima administrativnu ulogu kada su ispunjeni svi uslovi iz ovog ugovora. Ne može zaustavljati te procedure jer su garantiranje parafiranjem i ratificiranjem od BiH", smatra ministar.

Potcrtava i da je tačno da strane mogu zaustaviti aktivnosti ukoliko procijene da je ugrožen suverenitet ili drugi interes jedne od potpisnica, prenosi Raport.

"Da bi se bilo koja aktivnost zaustavila, potrabna je saglasnost Vijeća ministara BiH koje podrazumijeva glasanje ministara iz RS, što se ne bi desilo, ne dešava se i nikada se neće desiti. Za su potpisnici znali, a ipak su isporučili cijeli sistem u ruke onim koji o BiH ne misle onako kako mislimo mi. Licemjerni su njihovi napadi ovih dana, ne javljaju se. Mi ćemo ovaj sporazum ovih dana više puta prezentirati našoj javnosti", jasan je Elmedin Konaković.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.