22.7.2024. 18:32
1
ViK o isključenju vode u naselju Gorica: Većina dužnika ne plaća račune već 20 godina!
U sarajevskom naselju Gorica, ulica Dajanli Ibrahim-bega, korisnici po osnovu obračuna utroška vode i odvođenja otpadnih voda zaključno s današnjim danom imaju dugovanje u iznosu od 272.023,79 KM, saopštio je KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK).

"Korisnici su u evidenciji preduzeća od 2004. godine i većina njih ne izmiruje svoje obaveze od tada. Preduzeće je u dva navrata pokušalo isključiti korisnike ali isto nije dozvoljeno, s tim u vezi poslan je dopis i Policijskoj upravi Centar.

Opomene korisnicima poslane su redovno, ali bez efekta. Samo u posljednje tri godine slali smo pet puta opomene po pitanju dugovanja, pored opomene pred utuženje koje idu dva puta godišnje.

Također, moramo napomenuti da su održana dva sastanka sa Dervom Sejdićem, predstavnikom mještana, kako bi se pokušala pronaći rješenja za plaćanje predmetnog duga, ali dogovori nisu postignuti.

Preduzeće je dalo mogućnost otplate dugovanja potpisivanjem Ugovora o izmirenju dugovanja po povoljnim uslovima, što podrazumijeva uplatu glavnice dugovanja i sudskih troškova, a preduzeće Aneksom ugovora oslobađa zatezne kamate.

Međutim, ni takav dogovor nije postignut. Nakon svega ponuđeno je plaćanje dugovanja od 10% odmah i ostatak da ide na rate, ali ni to nije prihvaćeno.

Preduzeće je upućivalo u više navrata dopise i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS kako bi pomogli ovoj populaciji, gdje smo dobijali odgovore da Ministarstvo nema planirana budžetska sredstva za tu namjenu.

Upućivali smo i informaciju da se na tom lokalitetu ne troši voda racionalno te da postoje i kvarovi koje su korisnici dužni popraviti.

Također, upoznati smo od Ministarstva da, ukoliko socijalne službe utvrde da su to socijalne kategorije stanovništva, imaju pravo na 50,00 KM mjesečno na ime plaćanja komunalnih usluga.

Po planu isključenja za 22. juli 2024. godine, korisnici - dužnici su opomenama obaviješteni 10. jula 2024. godine", saopšteno je iz ViK-a.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.