16.8.2024. 12:38
0
Duraković prozvao Trojku: Prihvatila je dominaciju dvonacionalnog pristupa kulturi po uzusima HDZ-a
Bh. reditelj Jasmin Duraković je na društvenim mrežama kritikovao odnos koji Trojka ima prema kulturi te je usporedio s HDZ-om.

"Izgleda da je Trojka, snažnije nego što je to ikada radila SDA, prihvatila koncept potpune dominacije (folklornog) dvonacionalnog pristupa kulturi po uzusima HDZ-a u Federaciji BiH, koncept kakav historija bilježi da se na ovim prostorima događao krajem 19. stoljeća. Kakvi umjetnički i estetski standardi, kakav kriterij izvrsnosti i relevantnosti na domaćem, regionalnom ili svjetskom planu, kakva progresivna kulturna politika, kakvo 21. stoljeće", napisao je.

Kao što je poznato, Duraković je nedavno pisao premijeru Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću te spomenuo svoje kolege, koje su se također žalile na položaj u kojem je trenutno bh. kinematografija.

Vladi FBiH je, između ostalog, poručio da "ne nasjeda na galamu iz dijela filmske zajednice", navodeći da ona uglavnom gura svoj interes.

"Navodim kao primjer prošlogodišnju brzopletu, proceduralno i zakonski, potpuno neutemeljenu, odluku o naknadnom poništenju javnog poziva Fondacije za kinematografiju, koja je sada, usljed inspekcijskih izvještaja, ali i niza sudskih procesa u najavi, stvarni razlog blokade rada Fondacije za kinematografiju. Zato je u ovoj godini stala produkcija filmova, neki od festivala u manjim sredinama su pred gašenjem i u regiji smo primjer kao najgoreg odnosa države prema ovome sektoru", između ostalog je objavio.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.