1.9.2024. 21:32
1
Komisija za informisanje tražit će od OHR-a akt kojim 'odobravaju' raspisivanje konkursa za četiri člana UO RTVFBiH
U zgradi Parlamenta FBiH u ponedjeljak 2. septembra bit će održana sjednica Komisije za informisanje Predstavničkog doma PFBiH.

Na dnevnom redu je način biranja i imenovanje članova Upravnog odbora RTV FBiH, a 3. septembra Zajednička radna grupa Komisija za izbor i imenovanje trebala bi obaviti intervjue sa 11 kandidata za četiri člana UO.

Iako Zakon o RTV FBiH predviđa da se svake godine bira po jedna član, Zajednička radna grupa Komisija za izbor i imenovanje raspisala je konkurs za četiri člana. Prema informacijama koje i ne kriju pojedini članovi Radne grupe, to su opravdali na način da su pravni eksperti OHR-a dali svoje mišljenje da mogu odmah raspisati za sve četiri pozicije s obzirom da nema Upravnog odbora RTV FBiH. Zbog takvog postupanja član Mirnes Bašić (SDA) podnio je ostavku i ne učestvuje u radu ove Zajedničke radne grupe.

Predsjednik Komisije za informisanje je Sanel Kajan (DF), a članovi su Haris Šabanović (SDA), Marija Kikaš (HDZ), Lana Prlić (SDP), Mirsad Čamdžić (Naša stranka), Alma Beganović (NIP-SPU), Adisa Kokić-Hinović (SDA), Indira Omeragić (SDA), Ivica Šarić (SDA), Mahir Mešalić (DF) i Drago Stanić (HDZ 1990). Dakle, opozicija ima tijesnu većinu od šest članova i kvorum za rad.

Jedan od kandidata za člana UO RTV FBiH je i novinar Večernjeg lista Zoran Krešić. On je u jednom TV istupu govorio da priželjkuje povratak Herceg-Bosne i da je ponosan na nju bez obzira na presude i da bi Federaciju BiH trebalo blokirati, rušiti i slabiti. Na to je reagirala Ambasada SAD koja je navela da se Krešić sam diskvalificirao iz ovog procesa i da ga takve izjave čine nekvalifikovanim za bilo koju poziciju u javnom RTV servisu.

Zamjenik predsjednika Komisije za informisanje Haris Šabanović kazao je u nedjelju u emisiji Istraga sedmice da je konkurs za izbor članove Upravnog odbora RTV FBiH raspisan nezakonito.

„Mi smo dužni da intervenišemo, jer sam konkurs nije u skladu sa Zakonom o RTV FBiH. Ubijeđen sam da bi većina u Parlamentu voljela da se ne održi sjednica Komisije. Jer u onoj raspodjeli komisija većina je označila ovu Komisiju nebitnom“, kazao je Šabanović.

Šabanović je kazao da će se Komisija obratiti OHR-u da im dostave akt kojim su rekli da se mogu istovremeno birati sva četiri člana, a na šta se poziva Zajednička radna grupa Komisija za izbor i imenovanje.

„Ovo imenovanje nije moguće uraditi po zakonu. Neka promijene zakon i neka to urade. Ali po trenutnom zakonu to nije moguće. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da na to ukažemo i kolegama u Parlamentu“, kazao je Šabanović.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.