20.8.2024. 19:38
1
Detalji sastanka šefa CIA-e i članova Predsjedništva BiH: Željku Cvijanović "ugasio". Pravdala da RS ne želi da se odvoji od BiH
Šef CIA-e William Burns boravio je danas u Sarajevu gdje se sastao sa direktorom OSA-e Almirom Džuvom, članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Burns je stigao na poziv Almira Džuve, a u sklopu mini-regionalne turneje, jer se poslije Sarajeva uputio u Beograd i u Prištinu.

Malo je informacija u medijima o temama razgovora prvog čovjeka CIA-e sa visokim službenicima Bosne i Hercegovine, ali prema nekim izvorima, bilo je govora o secesionizmu Milorada Dodika. 

Prema pisanju Raporta, Burns je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, akcentirao da SAD ne toleriraju secesionističku retoriku, a posebno ne takvu politiku niti bilo kakvo potkopavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Posebno je akcenat stavio na entitet RS.

Na taj dio tiho i jedva razgovjetno reagirala je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je kazala kako RS ne želi da se otcijepi od BiH i da je to rezultat "pogrešnih" i "zlonamjernih" interpretacija, kao i da oni žele da BiH bude funkcionalna država.

Burns je naravno znao o čemu priča, pa je nastavio govoriti kako SAD očekuju da BiH nastavi svoj EU i NATO put ali je usput ugasio i 'nade' političara iz RS kada je u pitanju Donald Trump.

Naime, Burns je, prema pisanju istog medija, na sastancima jasno dao do znanja da se politika SAD prema BiH neće mijenjati, bez obzira koja stranka u SAD bila na vlasti. Bili to Demokrate ili Republikanci.

Poznato je da se Milorad Dodik i njegovi jataci iz SNSD-a nadaju da bi dolaskom Trumpa za predsjednika SAD 'svanulo' za njih i RS. Burns je očito htio te nade ugasiti.

Burns se navodno na sastancima jasno doticao politike Milorada Dodika, pitao kuda vodi njegov secesionizam te je govorio i o ruskom utjecaju na politiku u RS odnosno na politiku SNSD.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.