10.9.2024. 19:31
0
Isak: Direktor FUP-a ne treba biti Hrvat
Set zakona o unutrašnjim poslovima FBiH povučen je iz parlamentarne procedure jer je Komisija iznijela određene manjkavosti. Smatrali su da treba napraviti određene izmjene kompletnog zakona, izjavio je za BHRT federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Isak je naveo da je od premijera FBiH Nermina Nikšića dobio informaciju da treba povući zakon iz procedure, ali da problem nije samo u dijelu koji se tiče izbora direktora Federalne uprave policije (FUP).

- Dobio sam informaciju da ima nezadovoljstva kod svih zastupnika, iz tog razloga je i bila ta Komisija. Nije ovdje problem izmjene tog dijela zakona, određeni zastupnici smatraju da treba mijenjati cijeli zakon. Htjeli su samo da malo prošire te izmjene - pojašnjava Isak.

Na pitanje je li Nikšić tražio da zakon bude povučen jer je to lider HDZ-a BiH Dragan Čović od njega tražio, kako bi svoj kadar postavio na poziciju direktora FUP-a, Isak je naveo kako nema informaciju da je na sastanku Nikšića i Čovića bilo riječi o FMUP-u.

- Od mene HDZ, niti bilo ko ne može ništa da traži. Nikšić se nikada nikome nije miješao u rad, nijednom od ministara. Nijedna politička opcija neće dobiti poziciju direktora FUP-a, samo profesionalac. Direktor FUP-a ne smije biti pripadnik nijedne političke opcije, zakon je to već precizirao - ističe Isak.

Naglašava kako se protivi prijedlogu da kandidat za direktora FUP-a mora godinu dana, umjesto dosadašnjih tri, biti u činu glavnog inspektora.

- Ja sam predožio samo da osoba koja ispuni uslove za penziju, može ostati do kraja mandata direktor - kazao je Isak, te dodao kako smatra da na čelu FUP-a ne treba biti Hrvat, odnosno da to nije preduslov za kandidate.

Govorio je i o naredbi Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ukloni promotivni spot s YouTubea, rekavši kako nije tačno da je riječ o preuranjenoj izbornoj kampanji.

- Sve je urađeno u skladu sa zakonom, nije tačno da je preuranjena kampanja. Nema tu nikakve preuranjene kampanje - smatra Isak.

Prema njegovim riječima, spot je bio uklonjen s interneta, iako se sada na YouTubeu prikazuje da je objavljen prije par mjeseci.

- Mi smo uklonili spot u momentu kad smo obaviješteni da trebamo. Nije tačno da nije skinut. Na YouTubeu vi imate mogućnost da sklonite video, da se ne vidi i da ga vratite - rekao je Isak.

Osvrnuo se i na nedavne komentare na račun ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, koje su mnogi ocijenili ismijavanjem.

- Pustite Nešića, Nešić je dobar dečko, samo dok se malo uklopi, bit će to sve uredu... Nešić i ja imamo komunikaciju sve vrijeme. Nisam ga ismijao - tvrdi Isak.

O današnjem hapšenju bivšeg direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera i drugih osoba nije želio detaljisati jer, kako kaže, ne želi ugroziti postupak.

- Ovo je samo početak akcija koje treba da se dese na teritoriji FBiH. FUP već od 6. mjeseca prikuplja dokaze i sve što je bilo potrebno da bi došlo do ove faze i ja se nadam da će Tužilaštvo ići prema Sudu s prijedlogom za pritvore - zaključio je Isak.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.