11.9.2024. 19:44
0
Pred sutrašnju sjednicu Vlade FBiH: Penzioneri donijeli odluku o protestima
Ako Vlada FBiH ne udovolji zahtjevima penzionera koji bi se trebali naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice u Mostaru, uslijedit će masovni protesti.

Zaključeno je to na današnjem sastanku u Fojnici kojem je prisustvovalo preko 150 članova Saveza udruženja penzionera FBiH, odnosno, predsjednici općinskih i kantonalnih udruženja skupština i nadzornih odbora.

Kako nam je rečeno, odluka o datumu održavanja protesta nije donesena, dok će 17.septembra predati peticiju koja je potpisivana širom FBiH.

- Sve zavisi od toga šta će Vlada odlučiti .Ako se ogluše o naše zahtjeve, onda nam preostaje održati proteste, a naš Upravni odbor će u tom slučaju odrediti mjesto i vrijeme održavanja protesta. Ako nas podrže u našim zahtjevima, jasno je da ćemo korigovati naše odluke - rekao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Penzioneri prioritetno traže da se krene u izmjene i dopune Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje njihovih primanja. Konkretno, traže promjenu formule za usklađivanje, odnosno, uvećanje penzija, prema kojoj bi se kao parametri uzimali rast prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe umjesto BDP-a.

Također, traže da se iznađe rješenje kako bi i u ovoj godini uslijedilo vanredno usklađivanje penzija u iznosu od sedam posto, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.