12.9.2024. 13:59
2
Nakon što su penzioneri najavili proteste: Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela zaključak
Vlada FBiH usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru zaključak da poziva predstavnike Saveza udruženja penzionera FBiH na sastanak u utorak 17.9. u 9 sati, kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje.

Ovakva odluke je uslijedila nakon što penzioneri najavili masovne proteste ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Podsjećamo, oni su jučer najavili da će 17. septembra predati peticiju koja je potpisivana širom Federacije.

- Sve zavisi od toga šta će Vlada odlučiti. Ako se ogluše o naše zahtjeve, onda nam preostaje održati proteste, a naš Upravni odbor će u tom slučaju odrediti mjesto i vrijeme održavanja protesta. Ako nas podrže u našim zahtjevima, jasno je da ćemo korigovati naše odluke - rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza za Avaz. 

Inače, penzioneri traže da se krene u izmjene i dopune Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje njihovih primanja. Konkretno, traže promjenu formule za usklađivanje, odnosno, uvećanje penzija, prema kojoj bi se kao parametri uzimali rast prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe umjesto BDP-a.

Također, traže da se iznađe rješenje kako bi i u ovoj godini uslijedilo vanredno usklađivanje penzija u iznosu od sedam posto, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći.

(Erna H.) 

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.