23.9.2024. 21:03
1
Prijatelji životinja iznijeli detalje brutalnog ubistva psa u Lukavici: Osumnjičeni i lica poput njega predstavljaju opasnost i za ljude
Nakon monstruoznog čina koji se jučer desio u Istočnom Sarajevu, kad je osumnjičeni Aleksandar Matić pucao u psa, zavezao ga za traktor, potom vukao po ulici i koji je kasnije izgubio bitku sa životom, reagirali su iz Udruženja ”Prijatelji životinja” koje je registrirano uime Ministarstva pravde BiH.

Iz Udruženja se javljaju s prioritetnim ciljem pravnog djelovanja s obzirom na to da je lice ovlašteno za zastupanje Udruženja magistar prava sa specijalizacijom oblasti zaštita i dobrobit životinja u BiH.

"Jučer (22.09.2024. godine) je bio vrlo stresan i tužan dan za mnoge građane. Naime, u jutarnjim satima u Istočnom Sarajevu, osumnjičeni Aleksandar Matić je nanio teške tjelesne povrede psu pucajući mu u predio glave 3 puta iz sačme, vukao psa traktorom, te namjeravao živog da ukopati", kažu iz Udruženja.

"Svjedoci ovog gnusnog događaja su ovo krivično djelo odmah prijavili nadležnom MUP-u te su nas kontaktirali sa apelom za pomoć. Cjelodnevno je uslijedila borba u ovoj pravnoj stvari. Iskazujemo duboku zahvalnost nadležnom MUP-u koji je postupao savjesno i profesionalno, te ispoštovao sve nadležne procesno pravne elemente, kako bi lice bilo privedeno. Pronašli smo psa, koji je još uvijek davao znakove života, te mu je pružena veterinarska pomoć. Na RTG snimcima vidna su zrna od sačme u predjelu glave. Nažalost uprkos svom zalaganju, borbi i trudu svih učesnika, pas u večernjim satima uginuo u bolovima i patnji", ističe Udruženje.

Navode da je u večernjim satima dežurni tužilac izdao nalog za obdukciju leša, te je danas,
leš i predat na obdukciju na veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

"Uzete su izjave svih svjedoka, te dostavljeni i veterinarski nalazi. Konkretno u ovoj pravnoj stvari Udruženje je koordiniralo između svih nazočnih organa, veterinarskih stanica, svjedoka, te iako su nadležni organi službeno pokrenuli krivičnu prijavu, otvorilo istragu Udruženje je također podnijelo krivičnu prijavu u ovoj pravnoj stvari", kazali su.

Dodaju da je osumnjičeni danas priveden, te je određen pritvor od 30 dana.

"Imajući u vidu naprijed navedeno, molimo sve da ukažu podršku u ovom smislu kako bi lice bilo
sankcionirano najvećom odmjerenom kaznom. Krivični zakon u FBiH propisuje kaznu zatvora u trajanju do pola godine za krivično djelo mučenje i ubijanje životinja, dok u RS ista kazna seže i do 2 godine. Osumnjičeni i lica poput njega uistinu predstavljaju opasnost ne samo za životinje, nego i za našu djecu i nas same, te Udruženje poziva na podršku kako se ovakvi monstruozni zločini više ne bi ponavljali", zaključili su iz Udruženja.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.