23.9.2024. 22:43
0
Elma Tataragić: Mislim da je Moamer Kasumović završio svoju karijeru
FOTO: n1
Vijest o glumcu Moameru Kasumoviću, koji je optužen za seksualno zlostavljanje dvojice maloljetnika, šokirala je javnost i izazvala lavinu reakcija. Posebno je izazvalo ogorčenje to što je Kasumović osuđujuću presudu od godinu dana zatvora otkupio za 36.500 KM, čime je izbjegao kaznu. Ovaj slučaj otvorio je mnoga pitanja o zakonodavstvu i adekvatnosti kazni za seksualne zločine.

Kasumovićeve žrtve, sada odrasli muškarci, odlučili su javno progovoriti o zlostavljanju koje su pretrpjeli. Jedan od njih pravdu je tražio putem suda, dok je drugi progovorio na jednom festivalu. Oba mladića izrazila su razočaranje što Kasumović i dalje slobodno hoda, te su naglasili kako je novčana kazna koja mu je omogućila slobodu samo dodatno pojačala njihovu bol. Čak su i Kasumovićeve kolege bile šokirane ovim saznanjima, tvrdeći kako nisu bile svjesne tih optužbi.

Poznata scenaristica Elma Tataragić izjavila je da bi se takvim osobama trebala izreći dodatna mjera kako bi se spriječilo da uživaju sva građanska prava, uključujući i mogućnost rada, piše N1. Ona vjeruje da je ovim događajem Kasumović završio svoju karijeru. Kao posljedica ovih saznanja, Nova TV prekinula je emitiranje serije "Lud, zbunjen, normalan" u kojoj je glumio Kasumović, dok je postprodukcija serije "Taxi" obustavljena. Također, Crnogorske kolege s kojima je Kasumović surađivao posljednjih godina izrazile su svoje nezadovoljstvo i ogorčenje.

Psihoterapeutkinja Armina Čerkić istaknula je važnost podrške žrtvama te pohvalila njihov hrabri čin progovaranja. Naglasila je kako je ključno da se kroz zakonske promjene osigura adekvatno kažnjavanje počinitelja, uz podršku žrtvama i njihovim porodicama.

Javnost je naročito zgrožena mogućnošću otkupa kazni za ovakva krivična djela, a ovaj slučaj podsjeća na sličan iz prošlosti, kada je bivši nastavnik tjelesnog odgoja također otkupio svoju zatvorsku kaznu. Prema podacima, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je u posljednjih pet godina više optužnica za seksualna krivična djela nad maloljetnicima, no ishodi tih slučajeva ostaju nepoznati, a mnogi su, poput Kasumovića, mogli otkupiti svoje kazne.

Sociolog Samir Forić izrazio je mišljenje da bi za ovakva gnusna djela morala postojati izuzeta mogućnost otkupa kazne, jer seksualni zločini nad djecom i maloljetnicima predstavljaju moralno najteža krivična djela.

Udruženje "Zemlja djece u BiH" već je pokrenulo peticiju kojom traži hitne izmjene Krivičnog zakona kako bi se pooštrile kazne za seksualne zločine nad djecom. Autorica Registra pedofila ističe da bi i Institut zamjene kazne morao biti ograničen, kako bi se spriječilo da počinitelji seksualnih krivičnih djela otkupljuju svoje kazne. Slična ograničenja već su uvedena u entitetu RS, a predstoji donošenje sličnih mjera i u Federaciji BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta najavio je da će čim izmjene budu spremne one biti uvrštene na dnevni red, uz dodatna pooštravanja kazni kroz amandmane.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.