30.9.2024. 15:53
0
Senat UNSA ostaje pri odluci o izboru Tarika Zaimovića za rektora, inauguracija 1. oktobra u Vijećnici
Senat UNSA danas je održao vanrednu sjednicu, a nakon sjednice medijima se obratio rektor UNSA Rifat Škrijelj kojem danas ističe mandat. Sjednici Senata prisustvovalo je 36 od 46 članova koji su razmatrali rješenje KUIP-a kojim se naređuje poništenje izbora rektora i sam konkurs.

“Jednoglasan je stav danas prisutnih 36 članova Senata da Senat ostaje kod svoje odluke iz jula mjeseca i izbora kolege Tarika Zaiimovića za rektora UNSA. I to je prvi zaključak Senata. Drugi je bio da ćemo taj stav Senata sa ovim rješenjem službeno proslijediti našem osnivaču Kantonu Sarajevo sa zahtjevom da aktivnim sudjelovanjem spriječe dalje nasrtaje na autonomiju UNSA i njegovu samoupravu", kazao je Škrijelj.

Prema pravnoj pouci koja im je na raspolaganju UNSA će uputiti žalbu drugostepenom organu, a to je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Današnjoj sjednici Senata prisustvovali su i članovi UO ali bez prava glasa.

"Senat UNSA i Univerzitet u Sarajevu kao institucija čvrsto stoje na stajalištu da je ovo rješenje KUIP-a bilo grubi pokušaj kršenja autonomije Univerziteta. Nepoštivanje autonomije, naše samouprave, nepoštivanje Senata kao tijela UNSA i prema našem mišljenju, postupajuća inspektorica koja je potpisnica ovog rješenja je izašla iz okvira svojih nadležnosti da naređuje UNSA-i da poništi izbor i da poništi konkurs. Senat je na stajalištu da smo sve uradili kako treba i da ćemo to pravno dokazivati", dodao je.

Za sutra je najavio svečanu inauguraciju novog rektora Tarika Zaimovića u Vijećnici gdje je prije 75 godina izvršena prva inauguracija rektora UNSA. Inauguracija će se održati s početkom u 12 sati.

Škrijelj je kazao da postupajući advokat UNSA priprema žalbu, a žalba odlaže izvršenje kako to u Zakonu i stoji.

Škrijelj je istakao da je KUIP inspekcijski nadzor izvršio 2. septembra, a da su rješenje zaprimili tek 27. septembra.

"S obzirom da su ga donijeli kasno, čekali su 25 dana da nam dostave rješenje neka se zapitaju svi i u KUIP-u i u KS koliko inspektor ima pravo da rasteže jednu proceduru i da nam se rješenje dostavi pred odlazak rektora. Prorektori prate rektora, UNSA od ponoći nema ni rektora ni prorektore. Sutra će novi rektor preuzeti dužnost", istakao je.

Protukandidatkinja na izboru rektora Almira Hadžović-Džuvo imala je tri glasa manje od izabranog Zaimovića u drugom krugu glasanja, a ne jedan kako to neki mediji tvrde.

Škrijelj je kazao da su glasati mogli i oni sa ovlaštenjima što je po Poslovniku.

"Kandidat Tarik Zaimović je bio prorektor i imao je pravo glasa. Tajno je glasanje i vi ne znate kako je ko glasao. Da on nije glasao, bilo bi 45 glasača. Treća primjedba bila je da neki dekani nisu upisani u sudski registar. To je neodrživa teorija jer onog časa kada UNSA preda da se neko lice upiše u sudski registar, on konzumira tu dužnost u punom kapacitetu, potpisuje akte, izdaje potvrdu i ta procedura malo traje. Po mišljenju pravnih stručnjaka nijedan od argumenata ne stoji i mi ćemo ih pobijati, a tražit ćemo sankcije za one koji su grubo nasrnuli na autonomiju UNSA. I ovo je lični stav kao rektora koji završava mandat. Klima na Senatu je da mi ne želimo ometati rad Inspekcije, ne želimo ometati rad drugostepenog organa Ministarstva, ali ne želimo dopustiti da udružene grupe i pojedinci radi ličnih interesa ometaju kontinuirani rad ovog Univerziteta", kazao je Škrijelj.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.