17.9.2024. 16:32
0
Procurio pakleni plan Torcide: Žele u Beogradu napraviti ono što su Delije u Zagrebu
Crvena zvezda u četvrtak od 18:45 sati na stadionu Marakana u Beogradu dočekuje portugalsku Benficu, a gosti iz Lisabona mogli bi biti pojačani grupom navijača Hajduka, koji imaju bratski odnos sa navijačima Benfice.

Već se neko vrijeme o meču Zvezde i Benfice govori kao o meču visokog rizika, a sve zbog mogućnosti da s navijačima Benfice u Beograd dođu i navijači Hajduka, članovi popularne Torcide.

Već neko vrijeme se po društvenim mrežama i internet portalima najavljuje dolazak splitskih navijača u Beograd, što se moglo naslutiti i kroz koreografiju na derbiju s Dinamom na Maksimiru, ali i kroz transparent koji su navijači Benfice u Lisabonu objavili na "našem" jeziku, obasjan bakljama, u čast upravo Torcide.

Članovi ponajveće navijačke grupe na Balkanu također konstantno provociraju Zvezdu i njene navijače, pa su na Goolgle mapama pored stadiona Rajko Mitić dodali tagove "Šetalište drugova iz Hajduk Splita i "HNK Hajduk Split - produžnica".

Zastave i transparenti Torcide ili Hajduka bit će zabranjeni na Marakani, kako ne bi došlo do nereda, no pored toga očekuje se da navijači Torcide svejedno dođu u Beograd i imaju jednak plan kao što su nekad Delije imale, kada su doputovale u Zagreb.

Srpski Telegraf tvrdi da se očekuje barem 15-ak vodećih ljudi iz Torcide, a kako bi zavarali trag sprskoj policiji oni se spremaju na dolazak pojedinačno i u manjim grupama, bez navijačkog obilježja, pokušavajući se pretvarati da nisu navijači Hajduka, mada će sasvim sigurno imati određenih problema čim dođu na granicu, kada daju na uvid svoje pasoše.

Delije su prije nekoliko godina na taj način upale u Zagreb na gostovanje Cedeviti u košarkaškoj Euroligi 2016. godine. Tada su išli vozim i povukli su ručnu u vozu na liniji Cirih - Zagreb, pa je odjednom izašlo na desetine navijača iz Beograda koji su se razbježali po gradu.

Kasnije je policija uspjela uhapsiti brojne navijače po gradu. Inače, ovo bi mogao biti prvi put da Torcida dolazi u Srbiju, dok su prethodno bili samo u prolazu, kada su demolirali jednu pumpu na autoputu u blizini Vrčina, na izlasku iz Beograda. Bilo je to kad su se vraćali iz Sofije sa jednog gostovanaj u Bugarskoj.

U svakom slučaju, policija u Srbiji spremna je na eventualni dolazak Torcide i pokušat će navijače Hajduka spriječiti u bilo kakvom pokušaju da izazovu nemire ili isprovociraju domaćina.

Navijači Hajduka nisu baš susretljivi, najveće bitke vodili su u prošlosti sa navijačima Dinama, ali posebne su tenzije na utakmicama Hrvatske i Srbije, odnosno hrvatskih i srpskih klubova. Uostalom, sjetit ćete se svi šta se početkom devedesetih dogodilo na Maksimiru kada je Dinamo ugostio Crvenu zvezdu.

Taj je događaj iz maja 1990. godine američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet fdudvalskih utakmica koje su promijenile svijet, a za mnoge je to na neki način bio i početka nesretnog rata na ovim prostorima.

Oko 1000 Delija došlo je tada na utakmicu u Zagreb. Nekoliko sati prije utakmice po Zagrebu su se događale tučnjave između Bad Blue Boysa i Delija na ulicama.

Ozbiljne nevolje počele su dolaskom navijača na stadion. Predvođeni ratnim zločincem Arkanom, navijači Crvene zvezde krenuli su u rušilački pohod na južnoj tribini, nastojeći se probiti do mjesta gdje su bili Bad Blue Boys, tvrdeći da su s gornje tribine bili napadnuti kamenjem i stolicama. Probivši zaštitnu ogradu, njih nekoliko stotina napalo je malobrojne Dinamove navijače, a milicija pritom nije reagovala.

BBB su srušili ogradu na sjever i upali u teren da bi se obračunali s Delijama, no onda su ih napale snage specijalne policije, nakon čega je tadašnji kapiten Modrih Zvonimir Boban zaskočio na jednog policajca i udario ga. Zbog tog čina Boban je postao svojevrsni "nacionalni junak".

Takve scene, naravno, niko ne želi više da se ponove, pa se nadamo da u Beogradu neće biti tučnjava i da će sve ipak ostati samo na pričama.

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.