10.7.2024. 12:54
0
Jedna od napoznatijih plaža na Jadranu ove je godine razočarala turiste: Tako ne izgleda u brošurama
Pojedini stanovnici Dugog otoka i posjetitelji negoduju zbog izgleda pješćane plaže Sakarun tokom ljeta. Tvrde kako svjetski poznata plaža ove godine izgleda "neurednije nego ikada", kako "nije ni sjena rajskoj plaži kakva se prezentira u turističkim brošurama" i kako "nikoga nije briga za nju".

Iako je posidonija, morska trava koja štiti plažu od erozije mora, tokom prijašnjih ljeta bila micana, sada je ostavljena duž cijele obale. Naime, Općina Sali, na čelu s Zoranom Morovićem, u suradnji s Natura Jaderom ove je godine odlučila zadržati pokrov morske trave, no građani uz travu upozoravaju i na problem plastičnih otpadaka na plaži, ali i drvenih naplavina koje je vjetar u kombinaciji s morem izbacio na obalu, piše Zadarski.hr.

- Općina već tri godine preko komunalne tvrtke Mulić plaća čistačicu koja je zadužena za skupljanje plastike po plaži i smeće se redovito čisti. Kada je u pitanju lažina (posidonija), nju više ne diramo, osim u ekstremnim slučajevima. Ako se dogodi da tijekom ljetnih mjeseci na obali bude po metar ili dva visine trave, onda ćemo je maknuti, međutim sada je na plaži 15-ak do 20 centimetara lažine koja štiti pijesak kako bi on ostao na plaži. Zadnje dvije godine smo posidoniju pomicali u stranu, ali jedno jugo je dovoljno da se ona "razleti" po plaži. Visoke naplavine trave bi čistili s teškom mehanizacijom, ali ni strojevi nisu poželjni na plaži, kaže načelnik Morović dodajući kako lažina nije zlo. Ističe kako je za nezadovoljstvo posjetitelja plaže krivo - brendiranje. 

- Na raznoraznim letcima koji se nalaze u turističkom smještaju Sakarun se ističe kao da su to "Karibi". Mi i dalje imamo bijeli pijesak i čisto more, samo smo, kako bi se spriječila devastacija, odlučili zadržavati pokrov posidonije, objašnjava Morović dodajući kako se velike drvene naplavine mogu maknuti s plaže. 

Bilo kakve odluke koje se tiču plaže Sakarun, Općina Sali donosi u suradnji s Naturom Jaderom, a ravnatelj javne ustanove, Damir Perić, potvrđuje Morovićeve riječi o očuvanju trave kako bi se zaštitio pijesak na plaži. 

- Po novom zakonu o Pomorskom dobru, o svom značajnom krajobrazu na pomorskom dobru, sada skrbi jedinica lokalne uprave, što znači da je Općina Sali sada zadužena za cijeli obalni pojas Sakaruna. Unatoč tome, Općina je dužna sve poteze koji se izvode na plaži usuglasiti s nama. Tako smo došli do zaključka da je bolje da na plaži ostaje pokrov lažine kako bi očuvale sediment plaže od erozije i kako bi se smanjila devastacija, ističe ravnatelj Perić dodajući kako je jedino bitno da na plaži ima što manje plastičnog otpada. 

- I ove godine su analize i studije pokazale koliko je trava bitna za očuvanje pijeska i zbog toga smo ju odlučili ostaviti. Mještani u svojim apartmanima imaju slike očišćene plaže, a kad turisti dođu i vide lažinu onda govore kako to nije isto. Ali posidonija nije štetna, ona je odraz čistog mora, a da je tamo more čisto potvrđuju i analize koje govore kako je kakvoća mora i ove godine - izvrsna! Iako posidonija nije na oko privlačna turistima, ovo radimo kako bi vratili stari sjaj plaže i radimo pravu stvar, istaknuo je ravnatelj Perić dodajući i kako Natura Jadera trenutno provodi europski projekt. Putem projekta trebaju se financirati i drveni mostići koji će biti postavljeni preko naplavina lažine, ali i informacijske ploče koje će svim posjetiteljima objasniti zbog čega je posidoniju potrebno ostaviti na plaži. Pa kome smeta posidonija, već će iduće ljeto, preko mostića moći doći na pijesak i u kristalno čisto more. 

(Ajdin B.)

0
LIFESTYLE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.