11.9.2024. 20:19
0
Istraga ubistva Danke Ilić se bliži kraju: Nedostaju biološki tragovi
Istraga tragičnog ubistva dvogodišnje Danke Ilić koje je potreslo javnost približava se kraju, a posljednji rezultati vještačenja nadzornih kamera i GPS kretanja osumnjičenih u Banjskom polju stigli su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Kako je potvrđeno za portal Nova.rs, 26. septembra će biti tačno šest mjeseci od hapšenja osumnjičenih, kada će tužilaštvo i zvanično podići optužnicu protiv osumnjičenih radnika JKP "Vodovod", Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića.

„Vještačenjem GPS-a utvrđeno je kretanje vozila osumnjičenih Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, uključujući sve lokacije na kojima su se nalazili i zadržavali. Također, nadzorne kamere su zabilježile njihovo kretanje ka Banjskom polju“, navodi Viši javni tužilac u Zaječaru, Miodrag Canović.

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, vještačenje nadzornih kamera je obuhvatilo snimke sa tri kamere: dvije sa privatnih kuća u Banjskom polju i jednu sa zgrade u kojoj je živjela Danka Ilić sa porodicom.

„Vještačenje kamera sa privatnih kuća urađeno je kako bi se precizno utvrdilo vrijeme, s obzirom na to da te kamere nisu bile potpuno sinhronizovane. Na snimcima se može vidjeti kretanje osumnjičenih i njihova ruta. Nema sumnje da su se nalazili na tom mjestu u vrijeme zločina“, navodi Canović.

Viši javni tužilac u Zaječaru istakao je i da se na snimcima sa kamera ispred stana Ilić vidi trenutak kada Dankina majka zajedno sa djecom napušta stan.


„Svi zajedno su sjeli u automobil i krenuli ka Banjskom polju. Na kamerama se ne vidi ništa sumnjivo, niti je neko tog dana pratio njihovo kretanje“, kaže Canović.

Podsjetimo, u danu kada su roditelji Danke Ilić prijavili njen nestanak, u lokalnoj policijskoj stanici, ispričali su da je Danka Ilić uspjela da neopaženo išeta iz dvorišta imanja u Banjskom polju na koje je majka inače nije odvodila, posebno jer u toj kući niko ne živi i dvorište je bilo puno smeća.

Ipak, kobnog dana, majka ju je zajedno sa bratom odvela tamo i dok je drugom djetetu davala vodu koja se nalazila u automobilu, Danka je nestala.

Uslijedila je potraga po okolnim dvorištima, ali Danke nije bilo. Prema rekonstrukciji događaja koji je javnosti predstavio bivši ministar policije Bratislav Gašić, Danka je izašla na obližnju ulicu.

U tom trenutku su službenim automobilom prolazili radnici JKP „Vodovod“ Dejan Dragijević i Srđan Janković koji su je, prema istim informacijama, udarili automobilom. Navodno su vidjeli da je djevojčica onesviještena, pa su je ubacili u gepek, gdje im je stajao alat, i nastavili da voze ka divljoj deponiji na Starobanjskom putu.

Djevojčica se navodno u jednom trenutku probudila, a oni su je ubili i njeno tijelo bacili na smetljište. Nekoliko dana kasnije, kako je policija saopćila, Dejan Dragijević se vratio sa svojim bratom Daliborom i premjestio tijelo na drugu lokaciju koju kasnije nije htio da otkrije policiji.

Ubrzo su uhapšeni radnici JKP „Vodovod“ koji su najprije u policiji priznali krivična djela koja im se stavljaju na teret, a onda pred tužiocem i povukli priznanja uz obrazloženja da im je policija iznudila prethodne iskaze.

Iako tužilaštvo tvrdi da će optužnica biti podignuta, situaciju dodatno komplikuje i to što su dosadašnja vještačenja pokazala da se u službenom vozilu JKP „Vodovod“ uopšte ne nalaze biološki tragovi Danke Ilić, kako na vanjskoj, tako i na unutrašnjoj strani vozila. Pronađena je jedna dlaka, bez korijena, koja se nalazi na vještačenju, a za koju su stručnjaci ranije u razgovoru za Nova.rs objasnili da ne može da otkrije ni kome je pripadala, a kamoli neke važnije podatke.

Ipak, nijedno od dosadašnjih vještačenja nas nije ni približio odgovoru na pitanje gdje je Danka Ilić. Ne treba zaboraviti da je pretražen svaki pedalj Banjskog polja, da su prekontrolisane sve pećine, rupe i kanali u kojima bi neko mogao sakriti njeno tijelo. Terenska potraga je odavno obustavljena.

Paralelno sa istragom ubistva Danke, vodi se istraga za prebijanje Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog Dejana, koji je preminuo u policijskoj stanici u Boru zbog torture.

On je priveden zbog sumnje da je pomogao Dragijeviću da sakrije tijelo djeteta, a iako je MUP tvrdio da je preminuo prirodnom smrću, obdukcija je pokazala da je preminuo nasilnom.

Zbog njegove smrti još uvijek nije priveden.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.