25.5.2024. 19:20
0
Rekordan broj avionskih putnika u jednom danu zabilježen jučer u SAD-u
Američka uprava za sigurnost saobraćaja (TSA) objavila je da je jučer u sklopu uobičajenog pregleda i kontrole evidentirala 2,95 miliona avionskih putnika, što je najveći ikada zabilježen broj u jednom danu.

Rekordan broj putovanja poklopio se s vikendom u kojemu se obilježava Dan sjećanja kada Amerikanci odaju počast vojnicima poginulim za svoju državu, a označava i početak ljetne sezone putovanja u Sjedinjenim Državama, prenosi HINA.

Prošle je sedmice grupa predstavnika glavnih američkih avioprijevoznika prognozirala rekordan broj ljetnih putovanja s očekivanih 271 miliona prevezenih putnika, što je 6,3 posto više nego prošle godine. TSA je objavio da je podatak o putovanjima evidentiran u petak oborio rekord postavljen u novembru. Tada je zabilježeno gotovo 2,91 miliona pregledanih zračnih putnika u sklopu uobičajene kontrole i zaštitnog pregleda.

Od 16. maja evidentirano je pet od 10 najprometnijih dana putovanja, objavila je agencija. Airlines for America je objavio da američki prijevoznici ovog ljeta dnevno planiraju više od 26.000 letova, što je oko 5,6 posto ili gotovo 1400 više nego 2023. godine kad su prevezli 255 miliona putnika.

Prognoza za ljetnu turističku sezonu odnosi se na razdoblje od prvog juna do 31. augusta. Prognoze su objavljene u trenutku kada se Savezna uprava za avijaciju (FAA) bori s problemom konstantnog manjka kontrolora zračnog saobraćaja.

Neki zračni prijevoznici tokom prošlog ljeta su smanjili broj letova za New York nastojeći riješiti problem manjka kontrolora, zbog čega su izrazili veliku zabrinutost. Ne koriste li dovoljno svoje slotove - vrijeme rezervisano za polijetanje i slijetanje aviona u određenim vrlo prometnim aerodromima - zračni prijevoznici mogu ih izgubiti, što je direktan gubitak putnika, ali i prihoda.

Zbog problema s manjkom osoblja, FAA je do oktobra relaksirao pravila za slijetanje i polijetanje iz aerodroma na području New Yorka, a velike aviokompanije prošli su mjesec zatražile da se to produži do oktobra 2025.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.