25.5.2024. 20:46
0
Vođa AfD-a napao francuske i italijanske stranke: 'Melonizacija se nama neće dogoditi'
Vođa skandalima pogođene krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) danas je napao srodne stranke u Francuskoj i Italiji nakon što je njegova izbačena iz krajnje desne grupacije u Evropskom parlamentu.

AfD je ove sedmice izbačen iz kluba Identitet i demokratija (ID), saveza populističkih desničarskih stranaka u Evropskom parlamentu, što predstavlja udarac za stranku uoči evropskih izbora u junu, prenosi HINA.

Jedan od dvoje vođa AfD-a Tino Chrupalla je kritikovao krajnje desnu stranku političarke Marine Le Pen u Francuskoj i talijansku premijerku Giorgiu Meloni. Kazao je da im neće dopustiti da utječu na politike AfD-a. Nacionalno okupljanje Marine Le Pen je dio ID-a. Stranka se brzo počela distancirati od AfD-a nakon što je njegov kandidat za evropske izbore Maximilian Krah rekao da nisu svi članovi SS-a bili kriminalci.

Schutzstaffel (SS) je bila paravojna organizacija Nacističke stranke Adolfa Hitlera. Krahovi komentari su ranije ovog mjeseca objavljeni u talijanskim medijima.

Chrupalla je Meloni, jednu od najmoćnijih političarki evropske krajnje desnice, opisao kao zapravo umjerenu političarku koja provodi politike Bruxellesa. Tvrdi da je Meloni, otkako je stupila na dužnost 2022., počela zagovarati više migracija i slanje oružja Ukrajini.
 
"Melonizacija se nama neće dogoditi", rekao je Chrupalla na stranačkoj skupštini u gradu Glauchauu na istoku Njemačke. AfD neće saviti kičmu kako bi bio prihvatljiviji drugima.

"Za nas su njemački interesi uvijek na prvom mjestu", poručio je.

Osim komentara o SS-u, mediji su pisali o Krahovim vezama s Rusijom, a jedan je njegov bivši pomoćnik prošlog mjeseca uhapšen zbog sumnje da je špijunirao za Kinu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.