13.6.2024. 10:15
0
Kako stoje stvari s pregovorima o prekidu vatre u Gazi?
Hamas je u četvrtak službeno odgovorio na plan o prekidu vatre kojeg je podržalo Vijeće sigurnosti UN-a.

Palestinska grupa je navodno tražila nekoliko amandmana, od kojih je najvažniji da se Izrael obaveže na trajni prekid vatre.

Prva faza podrazumijeva šestosedmični prekid vatre, nakon čega će biti održani pregovori o trajnom prekidu vatre.

U odgovoru Hamasu, američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je da se “prestane s cjenkanjem”, poručivši da je “na njima” da prihvate dogovor i prekinu krvoproliće.

Hamas je, međutim, rekao da je pokazao spremnost da se dogovori primirje i pozvao je SAD da “izvrši pritisak na Izrael da prihvati trajni prekid vatre”.

Palestinska grupa vjeruje da će Izrael provesti samo prvu fazu dogovora prije nego što pronađe izgovor za nastavak borbi, rekli su anonimni izvori izraelskim medijima.

(Erna H.) 

GAZAIZRAEL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.