2.7.2024. 21:15
0
Zelenski odbacio Orbanov prijedlog o razmatranju primirja
Predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je prijedlog mađarskog premijera Viktora Orbana da se razmotri primirje kako bi se "ubrzali mirovni pregovori", saopćio je danas službeni Kijev.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, zamjenik šefa predsjedničkog ureda Ihor Zhovkva rekao je da je Orban tokom sastanaka u glavnom gradu dobio "priliku da izrazi svoje misli", prenosi Index.

"Predsjednik Ukrajine ga je saslušao, ali je kao odgovor iznio stav Ukrajine, jasan, razumljiv i dobro poznat", dodao je Zhovkva, a prenosi Kyiv Independent.

Kijev je ranije odbacio privremeni prekid neprijateljstava, rekavši da bi to samo pružilo priliku Rusiji da pregrupiše svoje snage. Umjesto toga, Ukrajina je organizovala globalni mirovni summit u Švicarskoj u junu bez učestvovanja Rusije kako bi se raspravljalo o mogućim koracima prema miru.

U ranijoj izjavi novinarima nakon sastanka dvojice čelnika, Orban je rekao da su razgovarali o tom pitanju.

"Zamolio sam predsjednika da razmisli možemo li promijeniti nešto i ubrzati mirovne pregovore tako što ćemo prvo uspostaviti prekid vatre", rekao je.

"Prekid vatre povezan s rokom dao bi priliku da se ubrzaju mirovni pregovori. Istražio sam tu mogućnost s predsjednikom i zahvalan sam na njegovim iskrenim odgovorima", kazao je Orban. Hvaleći mirovne inicijative Ukrajine, Orban je rekao da one traju "predugo".

Orbanova prva posjeta Ukrajini od početka sveobuhvatne invazije dolazi u trenutku kada Mađarska preuzima rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.