2.7.2024. 22:01
0
Nezaposlenost u Italiji najniža za skoro 16 godina
Stopa nezaposlenosti u Italiji je u maju iznosila 6,8 posto, isto kao u aprilu, što znači da je i dalje najniža za skoro 16 godina, objavio je danas italijanski Nacionalni institut za statistiku (Istat).

U Italiji je u maju registrovano 1,75 miliona nezaposlenih, otprilike isto kao u aprilu, dok je broj zaposlenih pao za 16.000 na 23,95 miliona, a broj osoba koje nisu aktivne na tržištu rada je porastao, navodi se u izvještaju.

Nezaposlenost mladih između 15 i 24 godina u Italiji je u maju mjesečno porasla za 0,1 posto na 20,5 posto.

Istat je prošlog mjeseca objavio prognozu u kojoj se navodi da će italijanska privreda ove godine porasti za jedan posto, a u 2025. za 1,1 posto.

Kako se navodi, rast domaće i strane tražnje za po 0,7 posto će podržati napredak italijanske privrede, dok će ekonomija Italije u 2025. porasti prije svega zahvaljući rastu domaće tražnje za 0,9 posto, navodi ANSA, prenosi Tanjug.

Italijanski Nacionalni institut za statistiku ističe da zbog geopolitičkih tenzija i dalje postoji “visoka neizvesnost u međunarodnim okvirima” koja bi mogla da utiče na rast italijanskog BDP-a.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.