6.7.2024. 18:43
0
Novi britanski premijer odmah ukinuo kontroverznu odluku Sunaka: Plan za Ruandu je mrtav i pokopan
Novi britanski premijer Keir Starmer rekao je da je kontroverzna mjera o deportaciji migranata i tražitelja, koju je uvela prošla, konzervativna vlada, "mrtva i pokopana".

Konzervativci bivšeg premijera Rishija Sunaka najavili su slanje migranata i tražitelja azila u Ruandu u sklopu nekoliko miliona funti vrijednog plana.

Sunak i njegovi ministri objavili su da će prve deportacije u tu afričku zemlju krenuti u juli. Novi, laburistički premijer rekao je da "nije spreman nastaviti te trikove" te je potvrdio da se mjera ukida. Laburisti su i prije izbora obećali da će napustiti plan "prvi dan" nakon preuzimanja vlasti.

Na prvoj konferenciji za medije od stupanja u Downing Street Starmer je kazao kako je "plan za Ruandu mrtav i pokopan prije nego što je počeo".

"Pogledajte brojeve onih koji su došli u prvih šest i nešto mjeseci ove godine, oni su rekordni, to je problem koji smo naslijedili", kazao je i rekao da mjera s Ruandom ne može biti rješenje za to pitanje.

Starmer je najavio da će smanjiti broj dolazaka u Veliku Britaniju angažiranjem posebnih istražitelja i protuterorističkih kapaciteta za zaustavljanje kriminalnih bandi koje stoje iza priljeva migranata na otok.

Kako će to točno funkcionirati te koliko će koštati odustajanje od plana s Ruandom, tek se treba otkriti.

Predsjednik afričke države Paul Kagame ranije ove godine natuknuo je da će britanski porezni obveznici morati nadoknaditi propadanje dogovora. Yolande Makolo, glasnogovornica njegove vlade, kasnije je rekla da Ruanda nema "nikakvu obavezu" vratiti sredstva, no ako London to zatraži, to će razmotriti, ali samo oko dijela ukupnog iznosa.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.