3.8.2024. 17:08
0
Iran objavio rezultate istrage: Atentat na Haniyeha izvršen raketom kratkog dometa bojeve glave od sedam kilograma
Iran je objavio da je atentat na vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u glavnom gradu Teheranu izveden raketom kratkog dometa bojeve glave od sedam kilograma.

U saopćenju Korpusa iranske revolucionarne garde objavljeni su rezultati istrage o ubistvu Haniyeha u rezidenciji u Iranu gdje je boravio kao službeni gost.

Navodi se da je atentat osmislio i izveo Izrael uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

- Prema istragama, ovaj teroristički napad se dogodio kada je raketa kratkog dometa bojeve glave od približno sedam kilograma ispaljena izvan prostora u kojem su bili smješteni gosti - dodaje se u saopćenju.

Istaknuto je također da će zbog ubistva Haniyeha "osveta sigurno biti izvršena u pravo vrijeme i na pravom mjestu".

Tenzije u regionu su dodatno eskalirale nakon što je politički šef Hamasa Haniyeh ubijen u srijedu u Teheranu. Dok su Hamas i Iran okrivili Izrael za ubistvo, Tel Aviv nije potvrdio ni negirao svoju umiješanost.

Atentat je uslijedio dan nakon što je komandant Hezbollaha Fouad Shukr ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u južnom predgrađu Bejruta.

Povećan je strah od potpunog rata između Izraela i Hezbollaha nakon razmjene prekograničnih napada između dvije strane.

Eskalacija je nastala u pozadini smrtonosnih izraelskih napada na Gazu u kojima je ubijeno više od 39.500 ljudi od oktobra prošle godine.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.