3.8.2024. 21:53
0
Napad Ukrajine na Krimu: Rusija izgubila podmornicu od 300 miliona dolara
Ukrajinska vojska potopila je rusku podmornicu "Rostov na Donu", javlja "Kijev Post". Generalštab je saopštio da se ovo dogodilo 2. avgusta.

Pored potopljene podmornice, Ukrajina je uspjela da ošteti i 4 lansera PVO sistema "Trijumf". Podmornica je potopljena blizu luke Sevastopolj na Krimu.

Podmornica B237 "Rostov na Donu" (NATO je naziva "Kilo") je jedna od četiri podmornice klase "Kilo" sposobna da koristi rakete Kalibr. Ova podmornica puštena je u rad 26. decembra 2014. godine.

Ozbiljno oštećenje pretrpjela je 13. septembra 2023. godine zbog ukrajinskog napada. Cijena je procijenjena na oko 300 miliona dolara.

"U luci Sevastopolj naši vojnici su pogodili i podmornicu Crnomorske flote Ruske Federacije 'Rostov na Donu'. Uništenje Rostova na Donu još jednom dokazuje da u ukrajinskim teritorijalnim vodama Crnog mora nema bezbjednog mjesta za rusku flotu", navodi se u saopštenju Generalštaba.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.