12.8.2024. 11:56
0
U Kijevu uhapšen zamjenik ministra energetike Ukrajine zbog uzimanja mita od pola miliona dolara
Zamjenik ministra energetike Ukrajine Oleksandr Kheil je uhapšen zbog primanja mita od pola miliona dolara.

To je saopćila Služba sigurnosti (SBU), Specijalizirano tužilaštvo za borbu protiv korupcije (NABU) i Ministarstvo energetike u Kijevu. Za tu svotu, zamjenik ministra koristeći svoje ovlasti, obećao je direktorima državnih preduzeća u Lavovsko-Volinskom ugljenom basenu da će im besplatno prenijeti rudarsku opremu iz rudnika Donjecke regije, u jugoistočno područje Ukrajine. Prema izvještajima ukrajinskih medija, govori se o jedinstvenoj i rijetkoj opremi jedne od državnih kompanija za ugljen koja se nalazi u Pokrovskom, jednom od najtoplijih područja Istočne fronte u kontekstu ruske agresije.

Kako bi dobili dopuštenje za prijenos ove opreme iz zone borbenih dejstava i korištenje u rudnicima zapadne regije, u proljeće ove godine, lideri državnih preduzeća u ugljenom basenu obratili su se zamjeniku ministra energetike koji je, međutim, zatražio od njih nešto novca da nastave.

Zvaničnik je u svoje nezakonite radnje uključio tri saučesnika: trgovca energijom, izvršnog direktora energetske kompanije iz regije Mykolaiv i izvršnog direktora rudarske kompanije iz regije Donetsk.

Upravo je iz tog rudarskog pogona, naime, trebala je biti evakuisana oprema nakon što je zvaničnik primio prvi dio mita. Služba sigurnosti dokumentovala je operaciju korak po korak, a kao rezultat toga, policija je uhapsila predstavnika Ministarstva energetike i tri njegova saučesnika "na djelu" nakon primanja dijela mita. Trenutno su sva četvorica uhapšena optužena za korupciju, a tužilaštvo procjenjuje kakvu će im mjeru opreza odrediti. Četiri su zamjenika ukrajinskog ministra energetike: Svitlana Grinchuk, Mykola Kolisnyk, Oleksandr Kheilo i Andarak Roman.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.