8.8.2024. 20:25
0
Uhapšena žena koja je prva širila laži koje su izazvale nerede u Britaniji
Uhapšena je žena koja je prva podijelila lažne glasine o osumnjičenima za ubistva u Southportu, koji su izazvali nemire u Velikoj Britaniji.

Rasistički nemiri proširili su se zemljom nakon što su se na društvenim mrežama proširile dezinformacije u kojima se tvrdilo da je smrtonosni pohod izveo Ali Al-Shakati, za koje se vjeruje da je izmišljeno ime, muslimanski tražitelj azila koji je bio na popisu za nadzor MI6.

55-godišnja žena iz Chestera sada je uhapšena zbog sumnje da je objavljivala pisani materijal za raspirivanje rasne mržnje i lažne komunikacije. Ona je i dalje u policijskom pritvoru.

Glavna nadzornica Alison Ross rekla je: 'Svi smo vidjeli nasilne nerede koji su se dogodili širom Ujedinjenog Kraljevstva tokom protekle sedmice, a većinom su ih potaknule zlonamjerne i netačne komunikacije na internetu.

"To je snažan podsjetnik na opasnosti objavljivanja informacija na platformama društvenih medija bez provjere tačnosti. To također djeluje kao upozorenje da smo svi odgovorni za svoje postupke, bilo da su oni online ili lično", navela je.

Iako ona nije imenovana u policijskom sapćenju o hapšenju, vjeruje se da je to Bonnie Spofforth, majka troje djece i direktorica firme za proizvodnju odjeće.

Spofforth, 55, objavila je lažnu tvrdnju u 16.49 sati u ponedjeljak, 29. jula, na dan napada, rekavši: "Ali Al-Shakati je bio osumnjičeni, on je bio tražitelj azila koji je prošle godine došao u Ujedinjeno Kraljevstvo brodom i bio na popisu za nadzor MI6. Ako je to istina, onda će pakao početi", navela je tada osumnjičena.

Poslovna žena, koja živi u seoskoj kući vrijednoj 1,5 miliona funti u Cheshireu, rekla je za MailOnline da je "prvu informaciju dobila od nekoga u Southportu".

"Užasnuta sam što sam optužena za ovo. Nisam to izmislila. Moja objava nije imala nikakve veze s nasiljem koje smo vidjeli širom zemlje", kazala je, prenosi britanski Metro.

Spofforth je tu tvrdnju objavila na društvenim mrežama samo nekoliko sati nakon što su Bebe King (6), Alice Dasilva Aguiar (9) i Elsie Dot Stancombe (7) izbodene na smrt na satu plesa na temu Taylor Swift.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.