14.8.2024. 11:30
0
400.000 litara vode dnevno za očuvanje mladih stabala u Beču
Grad Beč, poznat po svojoj zelenoj infrastrukturi, već dugo vremena ulaže napore kako bi očuvao svoje zelene površine.

U sklopu ovih napora, grad se sve više oslanja na sadnju drveća koje je otporno na visoke temperature.

Tokom ljetnih mjeseci, oko 150 radnika iz gradskih vrtova svakodnevno zalijeva mlada stabla sa čak 400.000 litara vode. Radnici su raspoređeni po cijelom gradu, a pored ručnog zalijevanja koriste se i automatizovani sistemi. Grad je instalirao preko 1.000 automatskih sistema za navodnjavanje i preko 24.000 vreća za zalijevanje. Ove vreće polako oslobađaju vodu direktno na korijen stabla, što drveću omogućava da izdrži sušne periode. Oba sistema planiraju se dalje razvijati kako bi se grad unaprijed pripremio za sve toplija i sušnija ljeta.

U periodima ekstremnih vrućina, zalijevanje se intenzivira, a mlada stabla se zalijevaju dva puta sedmično. Osim toga, stabla dobijaju bijeli premaz kako bi se zaštitila od ekstremnih vremenskih uvjeta. Beč je takođe uveo novinu poznatu kao „princip grada-spužve“, gdje se tlo oko stabala prilagođava kako bi bilo poroznije i omogućilo drveću bolje upijanje vode. Ovaj sistem već je primijenjen na nekoliko lokacija u gradu.

Posebna pažnja posvećena je odabiru drveća koje može izdržati visoke temperature. U saradnji s domaćim i međunarodnim stručnjacima, Beč je izradio listu od 19 vrsta drveća koje se uspješno prilagođavaju gradskim uslovima. Na toj listi se nalaze vrste poput poljskog javora i južne žižule, koja se posljednjih deset godina sve više sadi u Beču.

Grad Beč je poznat kao metropola drveća, sa preko 500.000 stabala na javnim površinama. Ova zelena mreža značajno doprinosi i kvalitetu zraka i općoj dobrobiti građana. S ovakvim inovativnim pristupom, Beč nastavlja biti primjer mnogim drugim metropolama u svijetu koje se suočavaju s izazovima klimatskih promjena.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.