8.8.2024. 18:32
0
Fanatik koji je planirao napad na fanove Taylor Swift priznao da je želio "pobiti nevjernike"
Beran A. (19) iz austrijskog Ternitza, koji je bio simpatizer ISIS-a, pripremao je teroristički napad na koncertu Taylor Swift u Beču. Prije toga dao je otkaz u metalskoj firmi u donjoj Austriji, a kolegama je rekao da "ima velike planove".

Radi se o mladiću koji je rođen u Austriji, a porijeklom iz Sjeverne Makedonije. On je istražiteljima priznao svoje planove, prema kojima je planirao smrt posjetitelja na posebno perfidan način, piše austrijski Heute. Policiji je rekao da želi "pobiti nevjernike".

Trebalo je da se automobilom doveze do stadiona "Ernst Happel", a da bi to uradio planirao je da se predstavi kao policajac, a za tu svrhu nabavio je lažno plavo svjetlo i sirenu, koji su pronađeni u kući u kojoj je živio.

Htio je ubiti što je više moguće ljudi, a danas ih je ispred stadiona u Beču trebalo biti oko 20.000, jer iako nisu imali ulaznice za koncert, htjeli su biti u blizini popularne američke pjevačice. Uhapšeni Beran A. planirao se automobilom zabiti u masu, a potom sječivima ubiti što veći broj ljudi. Nakon toga želio je aktivirati bombu kućne izrade i na kraju raznijeti i sebe.

Policija je u njegovoj kući u Ternitzu pronašla eksploziv, detonatore i druge naprave, kao i mačete i noževe. Imao je i 21.000 lažnih eura.

Luca K. (17) također je uhapšen pod sumnjom da je bio saučesnik uhapšenog Berana A. I on je rođen u Austriji, a ima hrvatsko-turske korijene. Uhvaćen je na mjestu gdje se trebao održati koncert i radio je za jednu od firmi uključenih u organizaciju. Još nije poznato šta je trebao raditi na koncertu, ali je utvrđeno da je bio u intenzivnom kantaktu s glavnim osumnjičenim.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.