16.8.2024. 8:09
0
SAD odobrile prodaju projektila i ostale opreme Njemačkoj
Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju Njemačkoj oko 600 projektila i opreme za svoje sisteme protuzračne odbrane Patriot u iznosu od pet milijardi dolara.

"Ova prodaja Washingtona konsolidirat će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država jačanjem sigurnosti saveznika u NATO-u, koji je također važna snaga za ekonomsku i političku stabilnost u Evropi", navodi se u saopćenju za javnost američke Agencije za odbrambenu saradnju (DSCA), prenosi HINA.

"Transakcija će poboljšati sposobnosti Njemačke da se suoči sa sadašnjim i budućim prijetnjama te povećati odbrambene sposobnosti njenih oružanih snaga", dodao je DSCA. Nakon odobrenja State Departmenta DSCA je prema zakonu poslala obavijest Kongresu, koji mora dati konačno zeleno svjetlo.

Njemačka je Ukrajini donirala nekoliko sistema Patriot, čija je infrastruktura redovno na meti upada ruskih aviona i bespilotnih letjelica, a zahtijeva više resursa protuzračne odbrane. Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. Berlin je postao drugi najveći pružatelj vojne pomoći Kijevu poslije Washingtona.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.