9.9.2024. 22:22
0
Bivši vojni zvaničnici: Trump je opasnost za SAD
Grupa sastavljena od deset penzionisanih američkih vojnih zvaničnika u pismu je podržala demokratsku kandidatkinju za predsjednicu Kamalu Harris, prozvavši njenog rivala Donalda Trumpa „opasnošću za nacionalnu sigurnost i demokratiju”.

Pismo, koje između ostalih potpisuju penzionisani general Larry Ellis i kontraadmiral Michael Smith, govori o izjavama republikanca koje se smatraju omalovažavajućim za vojnike, te „haotičan pristup” Afganistanu prije američkog povlačenja, što je uključivalo pregovore s talibanima, koji je omogućio povratak pet hiljada boraca na ratište.

Harris je, s druge strane, „pokazala sposobnost preuzimanja na sebe najtežih nacionalnih sigurnosnih pitanja, u situacijskoj sobi i na međunarodnoj sceni”, od ruske invazije na Ukrajinu do tenzija oko Kine, tvrde vojni zvaničnici.

„Harris je najbolja i jedina predsjednička kandidatkinja u ovoj utrci koja je sposobna služiti kao naša vrhovna komandantica”, stoji u pismu koje je na platformi X objavila njena kampanja, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ono je objavljeno u isto vrijeme kada i njen novi predizborni spot u kojem Trumpovi bivši saradnici govore o njegovoj nestabilnosti, te uoči prve debate dvoje kandidata u utorak navečer.

„Donald Trump je 2016. rekao da će u Bijelu kući izabrati samo najbolje ljude. Sada ti ljudi imaju upozorenje za Ameriku. Trump nije sposoban ponovo biti predsjednik, strahuje njegov potpredsjednik”, govori se u spotu u kojem se citiraju Mike Pence, potpredsjednik za vrijeme Trumpa, bivši ministar odbrane Mike Esper i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, prenosi Aljazeera.

Zvaničnici su u pismu okrivili Trumpa da “nije uspio preuzeti odgovornost za vlastitu ulogu u dovođenju pripadnika vojske u opasnost”, ističući njegov dogovor o oslobađanju talibanskih boraca bez uključivanja afganistanske vlade i što nije ostavio plan povlačenja nakon poraza na izborima 2020.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.