10.9.2024. 21:35
0
Njemačka predložila mirovni plan za Ukrajinu
Prema izvještaju italijanskog lista La Repubblica objavljenom 9. septembra, njemački kancelar Olaf Scholz navodno razmatra izradu “mirovnog plana” za Ukrajinu s ciljem da se Moskvu dovede za pregovarački sto. Prema ovom izvještaju, plan bi mogao uključivati dopuštanje Rusiji da zadrži određene teritorije koje je ilegalno osvojila tokom rata u Ukrajini, uz pretpostavku da bi Kijev bio spreman na teritorijalne ustupke.

Ova vijest izazvala je brojne reakcije, kako u Ukrajini, tako i u Rusiji. Prema La Repubblica, Scholz teži da uđe u historiju kao “mirovni kancelar” i iskoristi trenutni rat u Ukrajini kako bi povratio izgubljene političke pozicije. Navodi se da Scholz, zajedno s nekim članovima svoje stranke, razvija prijedloge koji uključuju mogućnost prebacivanja dijela ukrajinske teritorije pod rusku kontrolu. Ovi prijedlozi su, kako se navodi, još uvijek u fazi neslužbenih pregovora.

Šef njemačkog parlamenta je naveo da Scholz još nije službeno komentarisao svoje navodne planove, ali je u nedavnom intervjuu za njemački kanal ZDF rekao da bi sljedeća mirovna konferencija trebala uključivati Rusiju. Dodao je da je o ovim pitanjima razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, s kojim održava “dobre” odnose.

Ovaj plan ima poseban značaj jer dolazi iz jedne od najvažnijih država Zapada, ključnog člana Evropske unije i važnog saveznika SAD-a u Europi. Ako bi se države globalnog Juga pridružile ovoj inicijativi, vjerojatnost postizanja mirovnog dogovora značajno bi se povećala.

Reakcije na ovaj prijedlog bile su podijeljene. Šef Ureda predsjednika Ukrajine, Andrii Yermak, izjavio je da Ukrajina može prihvatiti mir samo ako se vrate svi zauzeti teritoriji. Na Telegramu je napisao: “Isključivo ukrajinska ‘formula mira’, norme međunarodnog prava, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Ovo je jedini put do pravde.”

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za razmatranje svih prijedloga, ali je naglasio potrebu za detaljima o planu. “Ne odbacujemo nikakve planove unaprijed, ali moramo razumjeti o čemu se radi. O ovom planu smo saznali iz medija i ne znamo koji bi detalji mogli biti uključeni”, rekao je Peskov.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.