3.9.2024. 11:24
3
Skandal u Njemačkoj: Video ministarstva unutrašnjih poslova upoređen sa nacističkom propagandom
Video objavljen na X-u od strane ministarstva unutrašnjih poslova Bavarske, koji je sada obrisan, upoređen je s nacističkom propagandom zbog prikaza etničke manjine.

Crtani video, koji navodno upozorava na islamistički selafizam, prikazuje muslimanku koja gleda video objašnjenje o tome da li muslimanke smiju nositi šminku, piše Politico.

Na kraju pada u usta čovjeku koji se manijakalno smije, a koji je prikazan s kapicom na glavi (koju nose neki muslimani) u očiglednoj metafori da postaje žrtva radikalizacije.


“Koji nevjerojatni rasistički smeće,” rekao je bivši član njemačkog Bundestaga Niema Movassat o klipu, koji prikazuje radikalizaciju muslimanke na način koji neki korisnici X-a opisuju kao podsjećajući na anti-židovsku propagandu iz 1920-ih do 1940-ih godina.

“Der Stürmer se vratio i vodi odjel za propagandu Bavarskog ministarstva unutrašnjih poslova,” napisao je Movassat — koji sada radi kao advokat — dodajući da će ispitati mogućnost podizanja optužnice. “Muslimani su demonizovani u klipu,” rekao je.

“Der Stürmer” je bio poznati antisemitski časopis koji se izdavao u Njemačkoj od 1923. do 1945. godine, poznat po svojoj žestokoj propagandi protiv Jevreja i svojoj ulozi u promicanju nacističke ideologije.

Zvanični X nalog ministarstva postavio je video — koji je pregledan više od 900.000 puta — kratko nakon ponoći u ponedjeljak, samo nekoliko sati nakon što su rezultati dvaju istočnonjemačkih državnih izbora potvrdili najveći uspeh ekstremne desnice od Drugog svjetskog rata. Video je obrisan kasno uvečer.

Ferat Koçak, član Berlinskog parlamenta, obratio se X-u da osudi “mržnju” koja je očigledna u videu, rekavši da bi svako ko se još pita zašto je ekstremna desnica u porastu trebao da pogleda video.

“Bavarsko ministarstvo unutrašnjih poslova agitira protiv muslimana s karikaturama koje podsjećaju na doba nacističke propagande protiv Jevreja,” napisao je.

Lijeva poslanica Nicole Gohlke osudila je klip kao “patetičan.”

“Umjesto isključenja i agitacije, trebamo se suprotstaviti anti-muslimanskom rasizmu, posebno u ovo vrijeme,” napisala je.

Otprilike 5,5 miliona muslimana živi u Njemačkoj, od kojih je većina njemački državljani. U 2023. godini, nezavisni izvještaj koji je vlada naručila kako bi istražila anti-muslimanski rasizam pokazao je da polovina populacije ima neprijateljske stavove prema islamu i percipira ga kao opasnost za njemačko društvo. Trećina je tražila ograničenja u prakticiranju islamske vjere. Ovo bi prekršilo osnovno pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Bavarsko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Politica za komentar.

(Ajdin B.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.