9.9.2024. 22:19
0
U utorak ključna debata između Harris i Trumpa
Pozornica je pripremljena za ono što bi mogao biti ključni trenutak u kampanji koja vodi do predsjedničkih izbora u SAD-u 5. novembra - debate u utorak naveče između potpredsjednice iz redova Demokrata Kamale Harris i republikanskog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dvoje kandidata se nikada nisu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom, ali će u utorak stajati na maloj udaljenosti jedno od drugog iza govornica u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji. Postavljeni su za međusobnu razmjenu od 90 minuta dok odgovaraju na pitanja koja su postavljaju dvoje voditelja ABC Newsa, David Muir i Linsey Davis.

Desetine miliona Amerikanaca će vjerovatno gledati susret između dvoje predsjedničkih kandidata u, moguće, jedinoj debati u kampanji. Događaj se održava osam sedmica prije zvaničnog dana izbora, ali samo nekoliko dana prije početka prijevremenog glasanja u nekim od 50 država u zemlji.

Nacionalne ankete pokazuju da je nadmetanje tijesno, zbog čega je još važnije da oboje kandidata daju svoje najbolji argumente u debati za mali broj birača koji se još nisu odlučili. U pitanju je povratak Trumpa u Bijelu kuću nakon što je izgubio reizbor 2020. od predsjednika Joea Bidena ili uzdizanje Harris, Bidenove zamjenice.

Kada je Biden odustao od svoje kandidature za reizbor u julu nakon posrnuća u debati protiv Trumpa krajem juna i podržao Harrisovu kao svoju nasljednicu, demokrate su se brzo udružile oko njene kandidature. Dok je Biden zaostajao za Trumpom kada je završio svoju kampanju, Harris je u brojnim nacionalnim anketama ispred Trumpa za dva ili tri procentna poena.

Anketa New York Times-Siena College objavljena u nedjelju pokazala je Trumpa sa 48-47% prednosti na nacionalnom nivou, iako su novine pokazale da je Harris ispred u presjeku više anketa u tri ključne brojne države, Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, a sa izjednačenim kandidatima u četiri druge ključne države, Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Sjevernoj Karolini.

Očekuje se da će sedam država igrati veliku ulogu u određivanju ishoda izbora jer SAD ne biraju svog predsjednika i potpredsjednika brojevima na nacionalnom glasanju.

Umjesto toga, izbori su 50 nadmetanja od države do države, pri čemu birači za pobjedničku kartu u svim osim dvije države daju sve svoje glasove u Elektorskom kolegijumu ili za Harrisa i njenog potpredsjedničkog kandidata, guvernera Minnesote Tima Walza, ili za Trumpa i njegov kolegu, senatora iz Ohaja JD Vancea. Glasovi elektorskog kolegijuma zasnivaju se na broju stanovnika, tako da najmnogoljudnije države imaju najveći uticaj.

Nova anketa Times-Siene pokazala je da su ulozi u debati za Harris posebno veliki u predstavljanju američkoj javnosti, pri čemu je 28% ispitanih reklo da moraju znati više o njoj, dok je samo 9% reklo isto o Trumpu.

Trener debate na Univerzitetu u Mičigenu Aaron Kal rekao je za Glas Amerike: „Utorak uveče je jedna od najočekivanijih i najočekivanijih predsjedničkih debata svih vremena. Trump je iskusan predsjednički debatant, ali ima istoriju davanja kontroverznih primjedbi protiv protivnika na sceni, što bi moglo odvratiti pažnju od važnijeg fokusa na suštinska pitanja politike.”

“Harris je upravo ušla u trku u julu i još uvijek je definišu birači i Trumpova kampanja. Ona mora pokazati da može procesuirati slučaj protiv Trumpovog prvog mandata i nedavnih postupaka”, rekao je. “Trump je posebno efikasan u kontraudarcima i mogao bi koristiti strategiju spaljene zemlje ako se osjeća nepravedno oklevetanim na sceni.”

Kal je dodao: „Oboje kandidata treba da naglase svoje ubjedljive biografije i jedinstvene veštine koje ih čine posebno kvalifikovanim da vode zemlju u naredne četiri godine.“

Rekao je da kandidati "moraju natjerati ove glasače da se osjećaju ugodno s idejom da će biti predsjednici u naredne četiri godine i da će se redovno pojavljivati na njihovim televizijskim ekranima i u njihovim dnevnim sobama."

Harris se pripremala za debatu u hotelu u Pittsburghu u državi Pennsylvania, jednoj od ključnih. Održala je nekoliko lažnih debata sa zamjenom nalik Trumpu, zajedno s televizijskim osvjetljenjem i budućim moderatorima koji su joj postavljali pitanja.

Trump je učestvovao u političkim brifinzima sa svojim pomoćnicima, izbjegavajući lažne debate.

Na pozornici debate, pravila za Harris i Trumpa biće ista kao u junu. Mikrofon svakog kandidata će biti isključen kada drugi govori. Svako će imati dvije minute da odgovori na pitanje moderatora, a drugi minut da replicira.

Prava na abortus, imigracija na američkoj granici s Meksikom, stopa kriminala u Sjedinjenim Državama i lični karakter su među pitanjima koja će voditelji ABC-a vjerovatno pokrenuti.

U međuvremenu, Trump i Harris su sparingovali na daljinu.

Trump je prošle nedelje rekao komentatoru Fox Newsa Šonu Henitiju da je pustio Bidena da govori na njihovoj debati u junu, dodajući: „Pustit ću je da govori. Ima onih koji kažu da je Biden pametniji od nje. Ako je to slučaj, imamo problem.” Trump je često vrijeđao Harrisin intelekt, govoreći da ona "nema pojma šta dođavola radi".

"Vidi, ovo je žena koja je opasna", rekao je. “Ne smijete riskirati. Nemate izbora. Morate glasati za mene, čak i ako vam se ne sviđam.”

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji prošlog mjeseca, kada je prihvatila predsjedničku nominaciju stranke, Harris je rekla: "Na mnogo načina, Donald Trump je neozbiljan čovjek." Ona je dodala: “Ali posljedice vraćanja Donalda Trumpa u Bijelu kuću su izuzetno ozbiljne.”

Vrhovni sud SAD-a nedavno je presudio da su Trump i svi budući predsjednici SAD imuni od krivičnog gonjenja za prekršaje dok su na funkciji zbog radnji povezanih sa njihovim službenim dužnostima, za što je Harris rekla da predstavlja problem ako Trump ponovo osvoji predsjedništvo.

„Zamislite samo Donalda Trumpa bez zaštitne ograde“, rekla je Harris, „i kako bi se on koristio ogromna ovlaštenja predsjedništva Sjedinjenih Država. Ne da poboljša svoj život, ne da ojača našu nacionalnu sigurnost, već da služi jedinom klijentu kojeg je ikada imao, sebi.”

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.