11.9.2024. 19:49
0
Rusija: Potreban prekid vatre u Gazi i hitno pružanje humanitarne pomoći
Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da je ubistvo tursko-američke aktivistice Aysenur Ezgi Eygi od strane izraelskih vojnika "tragičan događaj".

"Ovo jasno pokazuje da tenzije u Pojasu Gaze treba smanjiti i to pitanje mora hitno biti riješeno", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare u ruskoj prijestolnici Moskvi.

Upozorila je da nastavak krvoprolića dovodi do porasta nasilja na okupiranim palestinskim teritorijama i na Bliskom istoku općenito.

"Stoga postoji potreba za prekidom vatre i hitnim pružanjem humanitarne pomoći stanovništvu Gaze koje je izloženo vojnim akcijama i blokadi. Samo na taj način se može izbjeći povećanje nivoa napetosti i osigurati potrebni uslovi za pokretanje sveobuhvatnog političkog procesa za rješavanje ovog pitanja u okviru međunarodnog prava", kazala je Zaharova.

Tursko-američku državljanku Aysenur Ezgi Eygi (26) usmrtile su izraelske snage hicem iz snajpera 6. septembra tokom protesta protiv ilegalnih izraelskih naselja u gradu Beita na okupiranoj Zapadnoj obali.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.