11.9.2024. 19:50
1
Švicarska političarka bh. korijena koja je pucala u sliku Djevice Marije s Isusom ostala bez stranačkih dužnosti i posla
Švicarska kontroverzna političarka i zastupnica Zelene liberalne stranke (GLT) u gradskom parlamentu Kantona Zürich Sanija Ameti (32), koja je podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, već je danima glavna tema lokalnih i međunarodnih medija, nakon što je prošlog petka objavom fotografije na Instagramu na kojoj vježba gađanje iz pištolja, a meta je bila Djevica Marija koja u naručju drži Isusa Krista, zgrozila Švicarce, Europljane i svijet.

Jer, za mnoge je to bio pucanj u kršćanski svijet. I vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana, ali i muslimana, kako ističe ističe švicarski Die Weltwoche na svom portalu, uz napomenu kako je Ameti “rodom iz Bosne i muslimanske je vjere”. Unatoč brzom izvinjenju i uklanjanju objavljenih fotografija s Instagrama, Ameti, koja je i dopredsjednica političkog pokreta “Operation Libero”, pritisnuta oštrim domaćim i međunarodnim kritikama, morala je podnijeti ostavku na sve svoje stranačke dužnosti, a u tijeku je i postupak službenog isključenja iz stranke. Uz to je, izgubila i posao savjetnice u jednoj poznatoj švicarskoj PR tvrtci.

“Ovakovo ponašanje Sanije Ameti je neprihvatljivo, bilo je to smišljena provokacija”, naveo je Jürg Grossen (55), predsjednik Zelenih, dodajući kako “ne isključuje pravne posljedice”. Mladi članovi stranke SVP Švicarska podnijeli su kaznenu prijavu protiv nje zbog povrede vjerskih i kulturnih sloboda. Kako javljaju švicarski mediji, među njima i AZ (Aargauer Zeitung) i kath.ch, Ameti i njena obitelj sada su pod policijskom zaštitom zbog brojnih prijetnji preko društvenih mreža, piše Fenix-magazin.

Mnogi se pitaju tko je zapravo ta mlada žena Sanija Ameti koja tako bezosjećajno i nemilosrdno puca iz sportskog pištolja u lik majke s djetetom, a koja je prema pisanju švicarskih medija Djevicu Mariju i maloga Isusa izrešetala s ni manje ni više nego “dva tuceta metaka”?

Sanija Ameti je rođena 1992. godine u Bosni i Hercegovini u bosansko-muslimanskoj obitelji, kako navodi Wikipedija. Otac joj je bio profesor biologije i političar u bivšoj Jugoslaviji. Sanija je s roditeljima došla u Švicarsku 1995. godine kao izbjeglica iz BiH. Nakon završetka škole u Kantonu Zürich Oerlikon, studirala je pravo na Sveučilištu u Zürichu, od 2011. do 2018. godine, a doktorirala je na Sveučilištu u Bernu s disertacijom na temu internetska sigurnost (Cybersecurity).

U političke vode je ušla 2019. godine učlanjenjem u mladi naraštaj Zeleno liberalne stranke (GLP) Švicarske, u čijem je vodstvu djelovala u resoru političke strategije. Od 2020. do 2024. je u stranačkom vodstvu GLP-a Katona Zürich. Izborom u predsjedništvo političkog pokreta “Operation Libero” Ameti je postala poznata diljem Švicarske, i to joj se je očito svidjelo. Početkom listopada 2021. postala je ko-predsjednica tog pokreta.

Kako navode švicarski mediji Ameti je svoju političku karijeru zapravo započela vođenjem kampanje protiv donošenja Zakona o terorizmu 2021. godine. Jer, prema njenom pravničkom mišljenju taj Zakon “krši osnovna i ljudska prava”. Inače se je u raspravama i brojnim intervjuima izjašnjavala za “jaku policiju i robusnu vojsku”.

Ameti se, kako navodi Wikipedija, također zalaže za “regulirani i stabilan odnos Švicarske i Europske unije i pokrenula je zajedno s njenom strankom GLP “Europa-inicijativu”. Tražila je i postavljanje zakonskog okvira za provedbu mjera u digitalnom prostoru, kao primjerice pravo na slobodu građana u tom prostoru.

Od 2022. godine Ameti je općinska savjetnica i zastupnica GLP stranke u gradskom parlamentu Züricha i zastupa 4. i 5. stambeni okrug. Prošle se je godine pokušala popeti stepenicu više i ući u Kantonalno vijeće Züricha, što joj nije pošlo za rukom.

U nekim televizijskim nastupima, kako navod švicarski mediji davala je u sučeljavanju s predstavnicima protivničkih političkih stranaka vrlo provokativne i kontroverzne izjave, pa očito nije baš omiljena u tim krugovima.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.