1.10.2024. 22:20
0
Ruske trupe ušle u Vuhledar: Ukrajinci su izgubili važno uporište
Ruske trupe stigle su do centra Vuhledara, ukrajinskog uporišta na strateški važnoj uzvisini u istočnoj Ukrajini koji je ruskim napadima odolijevao od početka moskovske invazije, rekao je u utorak guverner ukrajinske regije Donjeck Vadim Filaškin, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Danas su ruske trupe podigle zastavu na zgradi gradske vijećnice u Vuhledaru, a ukrajinski izvori su javili kako su se njihove snage povukle prema Bohoyavlenki, sjeverno od grada.

Ruske snage prošle su sedmice stigle do predgrađa malog rudarskog gradića, pojačavši posljednjih dana napade. Prije nego su uspjeli zauzeti grad, ruske snage su ga po već viđenom receptu pretvorile u zgarište i ruševine.


Tokom augusta su u istočnoj Ukrajini napredovali najbrže u posljednje dvije godine i njihov žestoki napredak na ukrajinskom istoku ostvaren je uprkos iznenadnom upadu Ukrajine u rusku regiju Kursk.

Oleksandr Musienko, ukrajinski vojni analitičar, kazao je da je Moskva podnijela visoku cijenu u ljudskim gubicima kada je posrijedi napredovanje vojnih snaga prema Vuhledaru, te kako će to zakomplicirati položaj Ukrajine na istoku.

“Ukrajinska odbrana bila je ključna u ometanju neprijateljskog napretka u regiji Donjeck. Da nije bilo Vuhledara, da ondje nije bilo naših jedinica mislim da bi sada bilo puno teže, na primjer u smjeru Kurahiva”, rekao je.

Ukrajinski vojni analitičari smatraju da bi potpuna kontrola nad Vuhledarom moskovskim trupama pomogla u daljem napredovanju u regiji jer bi kontrolirali brda i uzvisine, ključne za njihovu artiljerijsku paljbu. Ruske snage već nemilosrdno granatiraju gradove i sela u regiji, rekao je Filaškin.

Filaškin je dodao kako je u Vuhledaru, koji je prije rata imao 14.000 stanovnika, sada ostalo tek 107 civila.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.