2.10.2024. 9:08
0
Bivša premijerka Turske Tansu Ciller stiže u Sarajevo: Tri decenije nakon što je posjetila grad pod opsadom
Bivša premijerka Republike Turske Tansu Ciller 5. oktobra prisustvovat će muzičko-scenskom spektaklu "Requiem u Sarajevu" u dvorani "Mirza Delibašić" u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Dolazak Ciller na "Requiem u Sarajevu" potvrdio je ugledni bosanskohercegovački dirigent Emir Nuhanović.

"Drugog februara 1994. godine tadašnje dvije premijerke Turske i Pakistana Tansu Ciller i Benazir Buto došle su u opkoljeno Sarajevo. Bila je to centralna vijest u svim svjetskim medijima.

U doba kada su se i mnogi muški čelnici država nerado odlučivali da posjete tada najopasniji grad na svijetu, u Sarajevo su stigle dvije najljepše dame iz svijeta politike. Izjavile su da dolaze kao majke, supruge i kćerke i uvjere se u patnje kroz koje prolaze građani Sarajeva. Posebno je bio emotivan obilazak ranjene djece na Kliničkom centru Sarajevo.

To je bilo svega nekoliko dana prije masakra na Markalama", prisjeća se Nuhanović i nastavlja:

"Zahvaljući medijskim napisima o našem 'Requiemu', da se održava 30 godina poslije onog iz Vijećnice 1994. godine i da će naši umjetnici i građani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine uputiti apel za mir, posebno za zaštitu djece u ovim sudbonosnim trenucima za cijelu planetu Zemlju, bivša turska premijerka Tansu Ciller je odlučila podržati 'Projekt mira' i svojim ličnim prisustvom dati snagu umjetnicima koji na svoj način izražavaju istodobno i protest i molbu za mir u svijetu."

"Requiem u Sarajevu" je muzičko-scenski spektakl koji predstavlja spoj muzičke izvrsnosti i društvene odgovornosti, koji će se održati 5. oktobra u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.