1.10.2024. 20:52
1
Bh. građanima dostupne platforme: Evo kako možete provjeriti radni staž
U Bosni i Hercegovini prema istraživanjima jedna od čestih nedoumica jeste kako provjeriti da li nam se uplaćuje radni staž?

Kako bi im se otklonile nedoumice u oba entiteta u Bosni i Hercegovini, građanima su sada dostupne platforme na kojima mogu to provjeriti.

Odnosno, uz svega nekoliko klikova, građani/radnici mogu provjeriti podatke vezane za radni staž, tačnije da li nam je poslodavac redovno uplaćivao doprinose za penziono i invalidsko osiguranje.

Kome je usluga namijenjena?

Usluga je namijenjena za zaposlene osobe ili koje su bile zaposlene:

Građane BiH – koji posjeduju validnu ličnu kartu (osobnu iskaznicu) i dodijeljeni lični/osobni identifikacioni broj (LIB/OIB).

Strane građane koji su registrovani u Poreznoj upravi Federacije BiH putem ranijeg RSFL ili novog POR-504 obrasca – sa dodijeljenim JMB-om za strana lica i ličnim/osobnim identifikacionim brojem (LIB/OIB).

Šta je LIB/OIB? Kako dobiti LIB/OIB?

Lični/osobni idenitifikacioni broj (LIB/OIB) je jedinstveni broj koji Porezna uprava Federacije BiH dodjeljuje svakom osiguranom licu upisanom u Jedinstveni sistem.

Za dobijanje LIB/OIB-a zaposlena osoba treba posjetiti poreznu ispostavu prema svome prebivalištu i uz pokaz lične karte (osobne iskaznice) dobiti Obavještenje/Obavijest sa ličnim/osobnim podacima koje sadrži trajni LIB/OIB sa kojim može koristiti ovu uslugu.

Kontakt podatke za porezne ispostave možete naći na linku OVDJE.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.