10.7.2024. 22:27
1
Muškarac koji je "umro na sedam minuta" ispričao šta je vidio s "druge strane"
FOTO: unsplash/ilustracija
Muškarac koji je "umro na sedam minuta" podijelio je šta je vidio s "druge strane".

Čovjek, koji je bio doktor astrofizike više od 40 godina, rekao je da je primljen u bolnicu u martu zbog nedostatka zraka.

Nakon što je otkrio da je imao krvarenje u plućima, doživio je srčani zastoj i izdana je "šifra plavo" - izraz koji se koristi za obavještavanje ljekara da odrasla osoba ima hitan medicinski slučaj, piše The Mirror.

Objašnjavajući za Reddit, napisao je:

- Ljekarima je trebalo sedam minuta da ponovo pokrenu moje srce. Za to vrijeme sam doživio moždani udar zbog nedostatka kisika u mozgu. Probudio sam se intubiran i bio sam u polusvjesti dva dana, a onda sam se potpuno osvijestio i pitao: "šta se dogodilo?" Teško je povezati unutrašnje vrijeme s onim što se događalo izvana, ali mogu pronaći neki smisao u tome - kazao je.

No, ono što je vidio tokom tih sedam minuta ublažilo je njegovu zabrinutost zbog smrti.

Nakon svega što je doživio dodaje "da se ne boji umiranja ni najmanje".

- Bojim se onoga što dolazi prije, naravno, ali priroda čini umiranje lakim. Vidio sam niz od tri ovalne elipse, jednu po jednu, samo su visjele u crnom prostoru. Sve su elipse bile uspravne, kao da su visjele na niti (ali nisu) i sve su imale je debljinu u sebi, poput prstena. Na unutarnjoj i vanjskoj površini prve elipse vidio sam planine, potoke, šume i oblake - kazao je muškarac i nastavio:

- Isprva je bila lijepa, ali je onda počela blijedjeti jer su njene boje poprimale žutu nijansu. Izblijedjela je i zamijenila je druga elipsa koja je bila vrući prsten od željeza, toliko vruć da su se komadi željeza polako raspadali iz toga - kazao je muškarac.

Prisjetio se kako je mogao nanjušiti željezo, ali je kasnije saznao da krv može odavati taj miris, što znači da je mirise u prostoriji vjerovatno povezivao sa svojim vizijama.

- Sada pretpostavljam da sam tada bio u srčanom zastoju. Odjednom se prizor razvedrio i otkrio treću elipsu koja je bila prekrivena prekrasnim oblacima koji su bili svijetloružičasti i plavi, kao s najljepšeg izlaska ili zalaska sunca. Vjerujem da je tada moje srce ponovo počelo kucati. Kad sam došao k sebi, te tri elipse ostale su mi čvrsto urezane u sjećanje, a kada su mi danima kasnije rekli za srčani i moždani udar sve mi je počelo imati smisla - ispričao je muškarac.

Pokušavajući shvatiti svoje vizije, rekao je kako je proučavao Astronomicu Novu njemačkog astronoma Johannesa Keplera i pokušavao shvatiti kako je Kepler otkrio da su orbite planeta elipse, a ne kružnice.

- To je sve što sam vidio. Nema tunela svjetla ili sretnih preminulih članova porodice koji me dočekuju. Mislim da sanjanje i umiranje odražavaju ono što je najdostupnije u vašem umu tokom tog vremena. Vaš um vam priča priču o tome. Nisam se bojao tokom svoje muke, bio sam samo nepristrasni promatrač, ali jedini trajni učinak mojih sedam minuta smrti je malo smanjen kapacitet mog kratkoročnog pamćenja - kazao je.

Život
1
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.