25.5.2024. 16:29
5
Al Shiddijeva kompanija državi dužna preko tri miliona KM: Vlasnik SCC-a bi se mogao naći u problemima jer će UIO BiH krenuti u zapljenu imovine
Mediji su u proteklih nekoliko dana pisali o bh. avio-kompaniji Fly Bosnia, koju je osnovao vlasnik Sarajevo City Centra, Sulaiman Al Shiddi, skupa sa Nudžejmom Skenderagić.

Pisanja su se, konkretno, odnosila na dugovanja koja ova kompanija ima prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i to u iznosu od 1.4 miliona KM.

Fly Bosnia je počela sa letovima još 2019. godine, međutim, nakon dolaska pandemije koronavirusa, te minimalnog avio-prometa, kompaniji su krenula "kola niz brdo". Mada su mediji pisali da kompaniji i prije pandemije nisu "cvjetale ruže", te da su imali finansijskih problema.

Već u jesen 2020. godine, kompanija je ostala i bez osoblja i aviona.

Iako su tokom 2021. godine najavljivali obnovu letova, to se nije desilo, da bi u oktobru 2022. godine, kompanija ostala i bez certifikata za obavljanje zračnog saobraćaja.

No, da se vratimo na dugovanja kompanije. Osim navedenog duga Poreznoj upravi FBiH, kompanija 3,5 miliona KM i Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Budući da kompanija ne posjeduje niti imovinu, niti sredstva za izmirenje, budući da su joj blokirani računi, poslali smo upit UIO BiH sa sljedećim pitanjima:

1. Budući da navedena kompanija ne posjeduje niti imovinu niti sredstva, interesuje nas, na koji način će biti izmirena pomenuta dugovanja? 
2. Druga stvar, na koji način prinuditi kompaniju na izmirenje ukoliko ne posjeduje, kao što smo naveli, niti sredstva na svom računu niti imovinu?
3. Prema pisanju određenih medija, većinski vlasnik kompanije je Sulaiman Al Shiddi, koji je ujedno i vlasnik Sarajevo City Centra. Hipotetički, ukoliko vlasnik ne bude imao sredstva za naplatu, da li je moguća zapljena imovine?
4. Ukoliko jeste, da li bi se zapljena odnosila na neku ličnu imovinu, poput nekretnina, zemljišta i slično, ili na zapljenu imovine poput kompanija koje su u vlasništvu?


Odgovor iz ove državne institucije prenosimo u cijelosti:

"Uvidom u predmet FLYBOSNIA d.o.o., Vrbanja 1, Sarajevo utvrđeno je da je  nad istim sproveden cjelokupni postupak prinudne naplate za glavnog dužnika. Obveznik je blokiran  nakon  provjere stanja na bankovnima računima, na kojima nisu nađena sredstva. Nadalje, u postupku prinudne naplate nakon izvršenih provjera utvrđeno je da dužnik FLYBOSNIA doo  nema postojeće imovine na osnovu koje bi se mogao naplatiti dug prema UINO BiH. 

U međuvremenu pokrenut je prethodni postupak po Rješenju Općinskog suda u Sarajevu, a Grupa za prinudnu naplatu RC Sarajevo uredno je  obavijestila sud o ukupnom iznosu duga  obveznika od 3.327.369,81KM na dan 25.10.2023. godine.

Na dan 22.05.2024. godine uvidom u e-karticu obveznika FLYBOSNIA d.o.o. ukupan dug  iznosi 3.512.593,30 KM,  od čega je glavni dug u iznosu od 2.205.041,54KM, teret prinude u iznosu od 110.252,08 KM, te zatezne kamate u iznosu od 1.197.299,68 KM.

Kad se iscrpe sve mogućnosti naplate od glavnog dužnika (u ovom slučaju preduzete su sve mjere prinudne naplate od glavnog dužnika, te ustanovljeno da nema imovine)  pokreće se ispitivanje osnovanosti donošenja rješenja o pojedinačnoj i solidarnoj odgovornosti osnivača ili direktora  pravnog lica, čime se osnivač /direktor tim rješenjem (ukoliko se ustanovi da je isti bio odgovoran) terete za dug glavnog dužnika.

Proces ispitivanja osnovanosti donošenja pojedinačne i solidarne odgovornosti osnivača /direktora je u toku"
, naveli su u odgovoru iz UIO BiH.




Novinar: Ajdin Balićevac
 

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.