6.8.2024. 20:54
0
Neuralink je i drugom pacijentu implantirao moždani čip
Neuralink je svoj uređaj osmišljen kako bi paraliziranim pacijentima omogućio korištenje digitalnih uređaja uspješno ugradio i u drugog pacijenta, pohvalio se vlasnik startupa Elon Musk.

Neuralink je u procesu testiranja uređaja namijenjenog osobama s ozljedama leđne moždine, a uređaj je prvom pacijentu omogućio igranje videoigara, pregledavanje Interneta, objavljivanje na društvenim mrežama i pomicanje kursora na laptopu.

Musk je u komentarima tokom osmosatnog podcasta otkrio tek nekoliko detalja o drugom sudioniku operacije. Zna se tako da ima ozljedu leđne moždine sličnu onoj kod prvog pacijenta, paraliziranog u nesreći pri ronjenju.

Musk je rekao da 400 elektroda implantata na mozgu drugog pacijenta radi, dok Neuralink na svojoj web stranici navodi kako njegov implantat koristi 1024 elektrode.

Musk nije otkrio kad je točno Neuralink operirao drugog pacijenta, ali je rekao da bi startup ove godine osigurati implantate za još osam pacijenata u sklopu svojih kliničkih ispitivanja.

Prije nego što su mu u siječnju ugradili implantat, Arbaugh se koristio računalom držeći štapić u ustima kojim bi dodirivao zaslon tableta. Sad može samo razmišljati o tome što želi da se dogodi, a uređaj ispunjava njegove želje, otkrio je u podcastu.

Arbaugh se nakon operacije suočio s problemima jer se broj elektroda koje su mogle mjeriti moždane signale drastično smanjio. No nakon što je Neuralink modificirao algoritam da bude osjetljiviji na podražaje, Arbaugh je poboljšao svoj prethodni svjetski rekord u brzini kojom može kontrolirati kursor samo mislima "s otprilike 10, 15% elektroda koje rade", rekao je Musk u podcastu.


(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.