28.5.2024. 20:49
0
Vlada RS povukla zakon o NVO i "stranim agentima"
FOTO: vlada rs
Vlada manjeg bh. entiteta RS povukla je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao zakon o "stranim agentima".

Na zasjedanju ministar pravde RS Miloš Bukejlović rekao da Vlada RS povlači Prijedlog zakona iz procedure. Bez dodatnog pojašnjenja.

Inače, Zakon koji je izazvao buru trebao je biti razmatran na kraju 9. redovne sjednice, kasno večeras ili sutra.

Zakon je bio poslat u parlamentarnu proceduru u septembru prošle godine kada je donesen Nacrt ovog zakona koji je naišao na niz kritika javnosti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Prijedlogom zakona je, između ostalog,  navedeno da će se vršiti posebna prismotra za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, da im se zabranjuje politička aktivnost, te se obavezuju za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja.

Ovaj Zakon je označen ruskom i gruzijskom kopijom, u konačnici povučen nakon višemjesečne pobune civilnog sektora.

Vlada RS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.