30.5.2024. 15:48
2
Vlada RS formirala “radnu grupu za izradu sporazuma o mirnom razdruživanju RS”
FOTO: RTRS
Nakon današnje najave predsjednika Repubike Srpske Milorada Dodika da će u narednih 30 dana donijeti "sporazum o razdruživanju" ovog od drugog bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada RS donijela je danas Rješenje o imenovanju "radne grupe" za njegovu izradu čime i dalje nastavljaju sa retorikom i radnjama koje je Američka ambasada oštro osudila i zabranila.

Naime, ambasada SAD-a je u nedavnom reagovanju jasno naglasila da nikakvo razdruživanje ne dolazi u obzir, odnosno, da razdruživanje znači i njen kraj. 

Oglušujući se na takva upozorenja, iz RS su formirali radnu grupu koju čine Miloš Bukejlović, ministar pravde i potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova, Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske, Lazar Stjepanović, pravni predstavnik Republike Srpske, Јelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika Republike Srpske, Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske, Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Goran Maričić, direktor Poreske uprave.

Dalje navode da će zadatak ove radne grupe biti da sačini ovaj sporni “Prijedlog o mirnom razdruživanju RS od FBiH” i da će ga Vlada RS predložiti na sjednici Narodne skupštine RS.

Treba podsjetiti i na to da je Američka ambasada u svom reagovanju potcrtala da će SAD braniti i štititi svoje interese te  da ne postoji “međunarodna zavjera da se ukine RS”.

Međutim, Dodik je danas ponovo osuo uvrede i po SAD-u, ali i kolegama iz Sarajeva nazivajući ih američkim miljenicima, dok je za BiH rekao da je to karikatura od države – u kojoj godinama egzistira i zarađuje platu kao i njegovi najbliži saradnici koji se služe njegovom retorikom.

(Erna H.) 

VLADA RS
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.