5.6.2024. 17:15
1
Za Nacionalni park 'Una' 750.000 KM iz Budžeta FBiH
Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućeg transfera za Nacionalni park „Una“ u ukupnom iznosu od 750.000 KM.

Ova sredstva utvrđena su Budžetom FBiH za 2024. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i dodjeljuju se za finansiranje troškova za rad i funkcioniranje JP NP „Una“, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ovo federalno ministarstvo sklopit će ugovor o namjenskom prijenosu sredstava na transakcijski račun Nacionalnog parka „Una“, a koji je u obavezi dodijeljena sredstva utrošiti u skladu sa Planom i programom koji je usvojilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

O utrošenim sredstvima ovo federalno ministarstvo će tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo finansija, a oba ministarstva, svako u okviru svoje nadležnosti, zadužena su za realizaciju ove odluke, navodi se u saopćenju.

U razlozima za donošenje Odluke istaknuto je da je u skladu sa Zakonom o NP „Una“  Vlada Federacije BiH osnovala ovo preduzeće čija je djelatnost javna. Primarni zadatak preduzeća je zaštita radi očuvanja prirodnih vrijednosti i izvornosti prirode u Nacionalnom parku od značaja za Federaciju BiH.

Ovim zakonom, kako je navedeno, određen je i način finansiranja, a neophodni strateški dokumenti, odnosno Studija izvodljivosti, Master plan razvoja turizma i Plan upravljanja za ovo zaštićeno područje, uporište su osnivaču da odredi visinu i dinamiku doznačavanja dijela sredstava na godišnjem nivou kako bi Nacionalni park „Una“ nesmetano mogao obavljati djelatnost zbog kojih je osnovan.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.