10.7.2024. 11:53
0
Munira Subašić poručila strancima: Ne možemo “kuhati pitu” ako nemamo brašno, ulje...
U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice danse se održava konferencija "Osnaživanje kroz sjećanje: Održavanje međugeneracijske odgovornosti" na kojoj govore brojni panelisti, među kojima je i Munira Subašić, predsjednica udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Munira Subašić preživjela je genocid u Srebrenici, ali je zgubila supruga i najmlađeg sina. Od tada je neumorna zagovornica za pravdu i za sjećanje na genocid koja se bori da se počinjeni zločini ne zaborave te da se onima koji su odgovorni sudi za nedjela koja su počinili.

“Mi smo majke dosta uradile po pitanju istine i po pitanju pravde. Uradile smo više nego što je uradila država Bosna i Hercegovina. Probudile smo svijet, dokazale smo da se desio genocid i edukovale smo naše mlade, našu unučad i naše sinove da oni nastave naš put, da znaju pravu istinu i da se bore za istinu i pravdu”, staknula je Munira u uvodnom dijelu panela.

Kaže da je često iznervira riječ “pomirenje”, jer do pomirenja ne može doći bez povjerenja, pravde i istine.

“Moramo prvo stvoriti istinu, da porodice i žrtve dožive pravdu i povjerenje, a onda kada imamo povjerenje jedni u druge, mi možemo da budemo i prijatelji i komšije i sve drugo. Mislim da se na tim stvarima mora još malo više raditi. A ovi stranci i ovi programi koji nam donose riječ ‘pomirenje’, ne možemo kuhati pitu ako nemamo brašno, ulje, ili ako nemamo vodu i sol da zakuhamo i pripremimo tijesto”, poručila je.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Među bijelim nišanima je i 14 novoiskopanih mezara u koje će 11. jula biti spušteni posmrtni ostaci novoidentifikovanih žrtava genocida. Bit će ukopani pored očeva, braće, amidža…

Među 14 žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.