22.7.2024. 12:07
0
Bh. grad za koji ne postoji riječ “kriza”: Fabrike niču jedna za drugom
FOTO: facebook
Izgradnja infrastrukture u selima, otvaranje fabrika, pojednostavljene procedura prilikom obezbjeđenja dozvola za gradnju i drugi vidovi stimulisanja investitora, učinili su Bosansku Gradišku najprivlačnijim mjestom za ekonomska ulaganja ali i za život u pograničnom dijelu BiH. To su prepoznali inostrani investitori koji su ovdje, tokom posljednjih sedam godina uložili 35 miliona eura.

U Novoj Topoli je izgrađena najveća agro-industrijska zona, otvara se sve više malih, srednjih i velikih fabrika u gradskoj zoni te lijevčanskim i potkozarskim selima.

Formirani su timovi mladih stručnjaka, okupljeni u Razvojnoj agenciji “Raga”, što ovdje smatraju presudnim za ekonomski razvoj.

Upravo mladi stručnjaci, kazao je Zoran Adžić gradonačelnik Gradiške, zaslužni su za infrastrukturne projekte vrijedne 160 miliona eura, koji su spremni za realizaciju, pišu Nezavisne novine.

– Usvojili smo Startegiju razvoja, stavili akcenat na kapitalne investicije. To su prepoznali naši partneri iz Evropske unije i odobrili 25 značajnih projekata. To je promijenilo Gradišku i otvorilo nove perspektive. Zato se ovdje mnogo radi i gradi – kazao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

To je uslovilo stalno povećanje gradskog budžeta i drugih ekonomskih parametara. Ovogodišnji budžet je 46 miliona KM.

Ekonomista i odbornik u gradskoj skupštini Nenad Adamović, smatra da je najznačajniji iskorak u stvaranju povoljnog ambijenta, obezbijeđen ulaganjem u infrastrukturu poslovne zone u Novoj Topoli, gdje je i najviše usmjerena pažnja domaćih i stranih investitora.

– Opredijeljenost Gradske uprave za podršku investitorima, ogleda se, pored ostalog, u minimalnim rokovima za dobijanje potrebnih dozvola. To je, sa ekonomskog aspekta veoma značajno. Uprkos recesiji kojom je zahvaćeno evropsko tržište, rast kamatnih stopa, drastično poskupljenje energenata, Gradiška je pronašla rješenje. Iskoristila je svoju geografsku poziciju, prirodne potencija, posebno u poljoprivredi i preradi drveta, ali i metalskoj industriji, te se uspješno prilagodila ovim okolnostima – smatra Adamović.

Zato se grad na Savi, pozicionirao na značajnom mjestu ekonomske mape regiona. Sasvim je realno, kaže mladi ekonomista koji pripada timu nove generacije, očekivati još dinamičniji razvoj.

Gradiška
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.