31.8.2024. 16:56
0
Investitori iz EU zainteresovani za otvaranje firmi u Gradiški
FOTO: facebook
U Gradiški su već godinama i javne politike i obrazovanje i usluge lokalne uprave u službi razvoja privrede, što, uz dobar geostrateški položaj ovog grada na granici sa EU, privlači brojne investitore, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Darko Vrhovac, načelnik gradskog Odeljenja za razvoj i međunarodne projekte, ističe da je u toku osnivanje slobodne ekonomske zone, koja će privrednicima pružiti mnoge pogodnosti.

– Cjelokupna dokumentacija je pripremljena, a čekamo još saglasnost Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH – kaže Vrhovac.

Dodaje da je uz Novu Topolu, gdje su u sadašnjoj Poslovnoj zoni investitori već “zauzeli” skoro sve prostore, posebno atraktivna lokacija Liman, u neposrednoj blizini novog mosta na Savi i budućeg graničnog prelaza.

Šta je, ustvari, slobodna ekonomska zona i po čemu se ona razlikuje od drugih poslovnih ili privrednih zona?

– Slobodna ekonomska zona podrazumijeva posebno carinsko područje, sa benefitima naročito značajnim za privrednike koji uvoze repromaterijal, a izvoze gotove proizvode – objašnjava Vrhovac, piše Srpskainfo.

Carinjenje će se vršiti na licu mjesta, unutar ograđenog prostora slobodne ekonomske zone, što privrednicima koji tu posluju znatno smanjuje troškove i ubrzava proces uvoza i izvoza.

Po pitanju troškova za firme koji posluju u režimu slobodne zone, plan je da to bude do 20 posto dijela ušteda koje će privrednici ostvarivati zahvaljujući tome što posluju u ovom režimu.

– Navedeni troškovi služiće za rad i funkcionisanje preduzeća koje upravlja slobodnom ekonomskom zonom – objašnjava Vrhovac.

U dugoročnim planovima je i da se unutar zone privrednicima, od strane firme koja upravlja zonom, obezbijede i druge usluge, poput zajedničkog računovodstva, ili ljudskih resursa, što će im takođe olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

– Za poslovanje u slobodnoj ekonomskoj zoni interesovanje su već iskazali brojni investitori iz Italije Austrije, Njemačke i Slovenije, koji žele da ovdje otvore firme – kaže Vrhovac.

Dodaje da je cilj da Gradiška, uz geografski položaj, dobru saobraćajnu povezanost, kvalitetnu politiku od strane Grada, dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske, postane vodeći privredni centar ovog dijela Republike Srpske.

Gradiška
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.