22.7.2024. 20:26
0
Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti
Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida i ratnih zločina u Podrinju.

"Ova rečenica iz današnjeg obrazloženja Delegacije EU dokaz je da su bili potpuno svjesni kome polažu cvjeće i odaju počast:

'Uvažavamo da su na bratunačkom groblju sahranjeni i oni koji su odgovorni za zločine.'

Ponavljanje svesrpskog narativa da su u Bratuncu stradali srpski civili, a da je posljedica toga stradanje Bošnjaka u Srebrenici, je ponovljeno sramno izjednačavanje odgovornosti i stvaranje alibija u javnom prostoru za počinioce genocida.

Vaše sramno i svjesno zanemarivanje činjenice da su na bratunačkom groblju sahranjeni i oni koji su odgovorni za zločine i progon više od 20.000 Bošnjaka Bratunca neće vam proći, mi na ovakvo anticivilizacijsko širenje lažnog narativa nećemo šutjeti.

Vaš sramni postupak polaganja cvjeća poginulim vojnicima vojske koja je presuđena za počinjeni genocid i druge teške ratne zločine, pokušaja izjednačavanja odgovornosti i relativizacije ostat će upamćen kao eklatantan primjer neprincipijelnog odnosa prema utvrđenim sudskim činjenicama i sraman pokušaj davanja alibija za počinioce genocida.

Izostanak prihvatanja odgovornosti i suočavanja s posljedicama iznova potvrđuju našu sumnju da je vaš postupak pomno planiran i tempiran s jasnim ciljem relativizacije i širenja svesrpskog narativa podjednake odgovornosti i posljedične reakcije za neke ranije zločine koji nikad nisu pred bilo kojim sudom dokazani i presuđeni.

Pozivam vas da se upoznate sa zločinima počinjenim nad Boṣ̌njacima u Bratuncu tokom aprila i maja 1992. godine, iako sam duboko uvjeren da vi te činjenice poznajete ali ih namjerno zanemarujete sa ciljem izjednačavanja i relativizacije odgovornosti počinioca zločina", naveo je Salkić.

(NAP)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.