21.8.2024. 10:31
0
Građani BiH će od iduće godine plaćati 7 eura ulazak u schengenski prostor
FOTO: n1
Od maja sljedeće godine državljani Velike Britanije i još nekih zemalja, kao što su državljani Zapadnog Balkana i to Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, kao i Moldavije i Ukrajine morat će platiti sedam eura takse za vizu za ulazak u schengenski proctor.

Ylva Johansson, povjerenica EU za unutrašnje poslove, potvrdila je da Evropski sistem informacija o putovanju i autorizacije (Etias), koji će zahtijevati od građana Ujedinjenog Kraljevstva (i onih iz drugih zemalja bez viza kao što su SAD, Australija i Kanada) da podnose zahtjev za izuzeće prije ulaska u blok, sada je vjerovatno trebalo da stupi na snagu do maja 2025.

Etias će odražavati američku Estu i zahtijevati od državljana koji nisu iz EU da se prijave za putnu dozvolu od 7 eura prije ulaska u šengenski prostor, koji uključuje 27 država članica EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Trajat će tri godine ili dok vam ne istekne pasoš. Vremenski okvir dolazi kada je EU potvrdila da će njen dugo odlagani sistem ulaska i izlaska (EES) za zemlje Šengena biti pokrenut 10. novembra.

EES sistem će zahtijevati od putnika da na granici dostave biometrijske informacije, poput otisaka prstiju i skeniranja lica. To je dio nastojanja EU da kriminalcima ili teroristima oteža ulazak u blok koristeći lažne pasoše. Uvod će također dovesti do novih provjera u UK za one koji putuju u EU preko luke Dover, na LeShuttleu u Folkestoneu i na Eurostaru kroz londonski St Pancras.

EU je rekla da će imati šestomjesečni "prijelazni period" nakon uvođenja Etiasa, što znači da će se od onih koji putuju očekivati da podnose zahtjev za izuzeće, ali im neće automatski biti odbijen ulazak na granicu ako ga nemaju ali ispunjavaju druge uslove za ulazak.

EUBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.